Miješanje kofeinskih pića i alkohola na mozak tinejdžera djeluje poput kokaina

Čini se da svaka generacija ima potrebu za guranjem granica kada je riječ o riskantnom ponašanju. Za današnje tinejdžere, to znači zaobilaženje staromodnih rum-kola te prelazak na rum-red bull.

No, novo istraživanje pokazuje da miješanje energetskih pića visoko zasićenih kofeinom s alkoholom može imati eksponencijalno opasne učinke za mozak tinejdžera – učinke koje mogu trajati dobrano u odraslu dob.

Studija provedena od strane istraživača na Purdue University, otkrila je da kada je mozak tinejdžera izložen kombinaciji visoko kofeinskih pića i alkohola, događa se promjena kemikalija koja je slična onoj koja je primjećena kod tinejdžera koji uzimaju kokain.

Istraživači su svoje istraživanje proveli na miševima jer ne bi bilo etički zamoliti tinejdžere da koriste ovaj miks pića. Richard van Rijn, profesor medicinske kemije i molekularne farmakologije na Purdue University i vodeći autor studije rekao je za Seeker: ‘Pokazalo se da mozgovi miševa koreliraju s mozgovima ljudi u mnogim studijama o drogama/lijekovima’.

Van Rijn i njegov tim otkrio je da kada miševi piju visoko kofeinska pića u njihovom adolescentskom razvoju, vjerojatno neće razviti probleme sa zloupotrebom ove supstance kao odrasli ljudi. No, kada su ta energetska pića kombinirali s alkoholom miševi su pokazali promjene u mozgu slične onima koji su viđeni kod miševa kojima se dao kokain. I ti će miševi vrlo vjerojatnije zloupotrebljavati alkohol i druge kontrolirane supstance kao odrasli.

‘Njihov mozak promijenio se na takav način da će oni vjerojatnije zloupotrebljavati prirodne ili druge susptance koje stvaraju ugodu kao odrasli’, rekao je van Rijn.

Zbog čega bi energetska pića i alkohol uzrokovali ovako intenzivnu reakciju?

Prema studiji, i kofein i alkohol otpuštaju male količine dopamina – osjećaja od kojeg se osjećamo dobro – u mozgu. Zbog toga vam vaša jutarnja ili pak ona vaša večernja šalica kave tako dobro ide.

No, količine kofeina u energetskim pićima može biti 10 puta više nego u prosječnom piću, povećavajući time njegove učinke eksponencijalno. Kombinacija visokih razina kofeina zajedno s alkoholom otvara vrata poplavi dopamina koja je slična onoj viđenoj na mozgu nakon korištenja kokaina. I, navodnjavajući mozak tinejdžera ovim kemikalijama ti će tinejdžeri trebati sve veće i veće razine supstance i alkohola kako bi postigli isti učinak ‘osjećam se dobro’ kako stare.

Važno je opet naglasiti da su ovi eksperimenti provedeni na miševima. Isto tako, količina alkoholnih pića visoko zasićenih kofeinom kojima su miševi bili izloženi je bila intenzivna – ekvivalent nečijeg pijenja ovih pića na ‘dnevnoj redovnoj bazi’ između dobi od 10 i 20 godina starosti.

Stoga, valja imati na umu da su ovi rezultati svakako nakrivljeni prema izvanrednim razinama. No, ne treba ih zato podcijeniti, jer dapače, oni također otvaraju raspravu o sigurnosti kombiniranja energetskih pića s alkoholom i opasnostima od guranja rizičnih ponašanja do ekstrema.

 

Izvor: Mother Nature Network

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.