Resveratrol uravnotežuje hormonsku neravnotežu kod žena s PCOS-om

Resveratol, polifenol prisutan u crnom vinu, crnom grožđu, bobičastim plodovima, kikirikiju i čokoladi, mogao bi pridonijeti uravnoteženju hormonalnog sustava kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika (PCOS), vodećeg uzroka neplodnosti žena u reproduktivnoj dobi.

Oko 5 do 6 milijuna žena u SAD-u pati od ovog sindroma, podaci su Hormone Health Network. PCOS je jedno od najčešćih endokrinih medicinskih stanja kod žena u fertilnoj dobi.

Žene koje imaju ovaj sindrom proizvode nešto više količine testosterona i drugih androgenih hormona od prosječne proizvodnje istih hormona kod drugih žena. Iako su ti reproduktivni hormoni tipično povezani s muškarcima, žene ih isto imaju u malim količinama. Povišene razine kod žena sa sindromom PCOS mogu doprinijeti nepravilnim ili izostalim menstruacijama, neplodnosti, debljanju, aknama ili višku dlaka na licu i tijelu. Žene koje imaju sindrom također su u većem riziku od razvoja drugih zdravstvenih problema, poput dijabetesa.

Resveratrol je grupa biljnih spojeva poznatih i kao polifenoli. Osim crvenog vina i grožđa resveratrol je pronađen u orasima. Ovaj sastojak ima protuupalna svojstva.

‘Naša je studija prva klinička studija koja je otkrila da resveratrol znatno snižava razine testosterona kod pacijentica sa sindromom, kao i dehidroepiandrosterona (DHEAS), inače drugi hormon koji tijelo može pretvoriti u testosteron’, rekao je glavni autor studije Antoni J. Duleba sa University of California, San Diego u La Jolla, CA.

‘Ovaj dodatak prehrani može pomoći u ublažavanju hormonalne neravnoteže koja je jedan od središnjih obilježja ovog sindroma’.

Žene s PCOS-om završile su randomizirano, dvostruko-slijepo, placebo kontrolirano ispitivanje provedeno na Sveučilištu Poznan – Medicinske znanosti u Poznanu, Poljska. Žene su nasumično dobile ili da uzimaju dodatak resveratrola ili placebo tablete dnevno, tri mjeseca. Istraživači su otkrili da je ukupna razina testosterona pala za 23.1 % među ženama koje su primile dodatak resveratrol. Za usporedbu, razine testosterona povećale su se 2.9 % u placebo grupi. DHEAS je pao za 22.2 % u resveratrol grupi, dok je placebo grupa doživjela 10.5 % povećanje u razinama DHEAS.

Uz moderiranje androgenih hormona, žene koje su primale resveratrol pokazale su poboljšanje u rizičnim faktorima za dijabetes. U toj grupi, razine inzulina pale su za 31.8% tijekom studije od tri mjeseca. Istraživači su također otkrili da su žene, koje su primale resveratrol tijekom studije, postale više osjetljive na hormon inzulin tijekom perioda studije.

‘Otkrića upućuju da resveratrol može poboljšati sposobnost tijela da koristi inzulin i potencijalno smanji rizik od razvoja dijabetesa’, rekao je Duleba. ‘Ovaj dodatak može biti u stanju pomoći smanjiti rizik od metaboličkih problema čestih kod žena s PCOS-om’.

Rezultati nove studije objavljeni su u časopisu Endokrinog društva Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

 

Izvor: Science Daily

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.