Jedno od sedmero djece pogođeno visokim zagađenjem zraka

Gotovo jedno od sedmero djece u svijetu živi u područjima s visokim razinama vanjskog zagađenja zraka, naročito u Južnoj Aziji, te su njihova tijela u razvoju najosjetljivija prema štetama nastalim onečišćenjem, objavio je UNICEF.

UNICEF je pozvao gotovo 200 vlada država na sastanak u Maroku od 7. do 18. studenog na kojem će se razgovarati o globalnom zatopljenju, ograničavanju upotrebe fosilnih goriva te kako ostvariti kompromise u poboljšanju zdravlja i sporijih klimatskih promjena.

Oko 300 milijuna djeca ili gotovo jedno na sedam u svijetu živi u područjima gdje je vanjsko zagađenje zraka najviše.  Od ukupnog broja, 220 milijuna djece živi u Južnoj Aziji. Identificirane regije napravljene su satelitskim slikama razvijenim od strane NASA-e.

Izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake kaže da je zagađenje zraka ‘glavni čimbenički faktor u smrtima oko 600.000 djece mlađe od pet godina, uzrokujući bolesti poput upale pluća’.

‘Onečišćujuće tvari ne štete samo plućima u razvoju djece – one zapravo prelaze moždano-krvnu barijeru i trajno oštećuju njihove mozgove u razvoju -i na taj način njihove budućnosti’, rekao je.

‘Onečišćenje zraka najviše utječe na najsiromašniju’, rekao je Nicholas Rees, UNICEF-ov specijalist za klimatske i ekonomske analize koji je napisao izvješće.

U svijetu, WHO procjenjuje da je vanjsko zagađenje zraka ubilo 3.7 milijuna ljudi u 2012., uključujući 127.000 djece ispod pet godina. Izvori zagađenja zraka uključuju tvornice, nuklearne elektrane i vozila na fosilna goriva, prašinu i nusproizovde spaljivanje otpada.

Unutarnje zagađenje zraka, često uzrokovano ugljenom ili pećnicama na drva koje se koriste u domovima u zemljama u razvoju ubijaju i više ljudi, 4.3 milijuna od čega 531.000 je u dobi ispod pet godina, navodi se u izvješću.

UNICEF je pozvao sastanak u Maroku kako bi ubrzao pomak od fosilnih goriva do čistije energije kao što su vjetar i sunčeva energija, kako bi pobljšali pristup djece zdravstvenoj skrbi, ograničili izloženost djece zagađenju te kako bi pojačali nadzor zraka.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.