Žene ne razumiju termin ‘gustoća dojki’, rizik za rak dojke

Žene postaju svjesnije termina ‘gustoća dojki’, no nisu upoznate s njegovim odnosom s rizikom za rak dojke ili mamografijom, rezultati su malog američkog istraživanja.

Konkretno, Afro-Amerikanke i Aškenazi Židovke, koje mogu biti u višem riziku za rak dojke, čini se da imaju manje znanja o gustoći dojki, otkrivaju znanstvenici.

‘Postoji nacionalni pokret za povećavanje svijesti žena o gustoći dojke kako bi im se pomoglo da donesu bolje zdravstvene odluke’, rekla je Jennifer Harvey, autorica studije i ko-direktorica na University of Virginia Breast Care Program u Charlottesville, Virginija.

‘Iako su žene svjesnije ove teme, one ne razumiju implikacije što znači imati guste dojke’, rekla je.

Gustoća dojki uspoređuje količinu masti s količinom drugih tipova tkiva na mamografskoj slici. Bujne grudi sadrže više žlijezdanog i vlaknastog tkiva od masnog tkiva. Tipično, gustoća dojki smanjuje se kako žena stari.

Prethodne studije otkrile su da gustoća dojki smanjuje osjetljivost mamografije jer postoji više tkiva za istraživanje i skeniranje. Osim toga, gustoća se smatra neovisnim faktorom rizika za rak dojke zbog povećane proizvodnje estrogena, genetskog naslijeđivanja i povišenog faktora rasta u tkivu dojke žene s gustim tkivom, prema Harveyu.

U trenutnoj studiji, Harvey i njezini kolege intervjuirali su 1.024 nasumično odabranih žena iz Virginije u dobi između 35 i 70 godina, telefonski. Upitali su ih o gustoći njihovih dojki, riziku od raka dojke i mamografima. Virginija je jedna od 24 država koja zahtijeva da se pacijenti obavijeste kada slike otkriju da imaju guste dojke. Zakon je bio na snazi godinu dana kada je studija provedena.

Više od 90 % ispitanih žena reklo je da su na neki način u posljednjih pet godina provjeravale imaju li možda rak dojke i 75 % žena bilo je na mamografiji posljednjih pet godina.

Oko polovine žena koje su bile na mamografiji u posljednjoj godini reklo je da ih je njihov liječnik informirao o gustoći njihovih dojki, što su ispitivači očekivali. Međutim, oko 30 % žena reklo je da nisu upoznate s konceptom ‘gustoće dojki’.

Od svih ispitanica, tek 5 % moglo je točno odgovoriti na tri pitanja o znanju o gustoći dojki, napisali su autori u Journal of the American College of Radiology.

‘Iako liječnici mogu reći kako žene ne trebaju mamografiju svake godine, mi sugeriramo da one koje imaju guste grudi to rade’, rekla je Harvey.
‘Gustoća ne samo da smanjuje naše mogućnosti da vidimo rak nego povećava rizik od raka, čime ovu poruku čini još važnijom’.

U 2015. American Cancer Society pomaknuo je svoje smjernice kako bi potaknuo žene do započnu s godišnjim pregledima u dobi od 45 godina umjesto 40, te da smanje preglede na svaku drugu godinu nakon što napune 55. U.S. Preventive Services Task Force prepruča mamografiju svake druge godine za žene između 50 i 75 godina.

Trenutna studija ograničena je na Virginiju i riječ je o snimci trenutka u vremenu na nekoliko objekata, rekao je Christoph Lee, profesor radiologije na University of Washington u Seattleu, koji nije sudjelovao u studiji.

‘Dok guste grudi dovode do povećanog rizika za razvoj raka dojke, magnituda povećanog rizika se rapravlja’, rekao je Lee.

‘Budući da je najvjerojatnije posredan rizični faktor zasjenjen drugim rizičnim faktorima poput osobne ili obiteljske povijesti, ostaje nejasno što bi žena trebala napraviti s ovom dodatnom informacijom’, rekao je.

Studija ocjenjuje znanje, no ne sugerira načine kako educirati žene o rizicima za rak dojke, dodao je Lee. Idući korak je objasniti rizik ženama na način koji je ‘učinkovit i djelotvoran te ne uzrokuje nepotrebnu tjeskobu’, rekao je.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.