Tinejdžeri manje spavaju kada više koriste elektroniku

Digitalno ometanje, i ono klasičnije-pričanje na telefon, povezano je s kraćim vremenom spavanja i većom dnevnom pospanošću kod tinejdžera, kažu kanadski istraživači.

‘Današnji adolescenti spavaju mnogo manje od prethodnih generacija, njihov je san siromašniji i izvještavaju da su pospaniji tijekom dana, i sve to ima zdravstvene i društvene posljedice’, rekla je Jeniffer O’Loughlin, autorica rada u časopisu Sleep Health i istraživačica na Sveučilištu Montreal.

‘U isto vrijeme, elektronički mediji postaju veći dio života tinejdžera i često ih koriste prije spavanja’, rekla je O ‘Loughlin.

Kako bi istražila vezu između vremena potrošenog na korištenje elektronike poput video igara, televizije i telefona te količine sna koju tinejdžeri dobivaju, istraživački je tim analizirao podatke iz montrealske studije na učenicima srednjih škola.

Više od 1.200 učenika između 14 i 16 godina dovršili su upitnike između 2008. i 2009. izvještavajući o tome koliko često su koristili elektronske uređaje, uključujući gledanje televizije, kao i to koliko često su radili druge sjedalačke aktivnosti poput čitanja, pisanja zadaće ili razgovaranja na telefon.

Tinejdžeri su također odgovarali na pitanja o tome u koje su vrijeme obično odlazili na spavanje i kada su se budili radnim danom i preko vikenda.

Istraživači su otkrili da su djeca, koja su koristila kompjutere i video igre više od dva sata dnevno spavala 17 i 11 minuta manje za razliku od mladih koji su koristili ove ekrane manje vremena.

Jedan od tri tinejdžera koristio je kompjuter više od dva sata dnevno i bio je u dvostruko većoj vjerojatnosti od drugih da će spavati manje od osam sati noću.

Tinejdžeri koji su pričali na telefon najmanje dva sata dnevno bili su u tri puta većoj vjerojatnosti od onih koji nisu da će spavati manje od osam sati dnevno.

Gledanje televizije imalo je drukčije učinke na spavanje, i tinejdžeri koji su gledali televiziju dva sata ili više dnevno upola će vjerojatnije spavati manje od osam sati u usporedbi s ostalima.

Mladi koji su koristili kompjuter ili su razgovarali na telefon više od dva sata dnevno, također su prijavili više neispavanosti tijekom dana od onih koji su manje vremena koristili uređaje.

Tinejdžeri koji su uključeni u druge sjedalačke aktivnosti koje nisu uključivale ekrane, poput čitanja, nisu prijavili da dobivaju manje sna od svojih vršnjaka.

‘Djeci je san potreban kako bi rasli’, rekla je Christina Calamaro, direktorica istraživanja koja proučava tinejdžere i gubitak sna na Nemours Alfred I. du Pont Hospital for Children u Wilmingtonu, Delaware.

Calamaro dodaje da izostanak sna povećava rizik čovjeka za depresijom, probleme s razmišljanjem i pažnjom, kao i dobivanjem na težini.

Calamaro savjetuje roditelje da modeliraju ponašanje zdravog spavanja bez upotrebe elektronike u spavaćim sobama.

‘Važno je da postave standard za zdravu rutinu spavanja’.

‘Važan je razgovor s djecom o važnosti ograničavanja vremena provedenog ispred ekrana ukoliko doživljavaju nedostatak sna’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.