Okruzi New Yorka: ‘Farmaceutske kompanije korijen su opioidne epidemije’

Sa stopama ovisnosti koje u SAD-u ne prestaju rasti, vlasti njujorškog okruga Broom traže način kako da naprave ono što su napravile vlasti Illinoisa i New Hampshira: tužiti proizvođače opioidnih lijekova zbog varanja javnosti o rizicima zloupotrebe povezanih s ovim lijekovima.

Debbie Preston iz izvršne vlasti Broom Countyja rekla je da je njezin Okrug u procesu unajmljivanja odvjetničke tvrtke koja predstavlja i Okrug Suffolk na Lond Islandu u sličnoj tužbi protiv proizvođača opioidnih lijekova.

Ovisnost o lijekovima protiv bolova dosegla je epidemijske razmjere u SAD-u u proteklih nekoliko godina.

U kolovozu, državni tužitelj New Hampshirea optužio je farmaceutsku tvrtku Purdue Pharma, koja proizvodi opioid Oksikontin, lijek koji stvara izrazitu ovisnost, jer nije pomogla u istrazi o marketingu svog lijeka.

Samo tjedan dana ranije, državna tužiteljica Illinoisa Lisa Madigan podnijela je tužbu protiv Insys Therapeuticsa, sa sjedištem u Phoenixu, Arizona, optužujući kompaniju za marketinško targetiranje liječnika, koji bi potom propisivali goleme volumene nazalnih sprejeva pacijentima čija bol nije kvalificirana za taj lijek. Lijek Subsys, je od strane FDA odobren samo za liječenje boli od raka, no korišten je na pacijentima s bolovima u leđima i drugim bolestima.

Grad Chicago tužio je tvrtke Purdue, Allergan i Johnson & Johnson, optužujući ih da su doprinijele dramatičnom porastu ovisnosti od opioidnih lijekova kao i heroinske ovisnosti u gradu. Chicago sada traži način da oporavi svoje troškove koje snosi od borbe protiv epidemije ovisnosti te je ovaj tjedan uložio izmijenjenu žalbu u kojoj iznosi detalje tih troškova.

Proizvođači opioida trebali bi naglasiti opasnosti svojih lijekova umjesto da ih umanjuju odnosno trebali bi ih u potpunosti objaviti’, rekla je Preston.

‘Ne bi li trebali govoriti o pravim rizicima opioida i čemu sve njihovo korištenje može dovesti?’

Okrug vjeruje da su farmaceutske tvrtke korijen epidemije i da trebaju snostii dio tereta s kojima se suočava lokalna samouprava, poput troškova povezanih s liječenjem, rehabilitacijom i provedbom zakona.

‘Moramo ustati i reći dosta, a ljudi moraju biti odgovorni’, dodala je.

 

Izvor: FiercePharma

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.