Liječnici koncesionari: O pokretanju mobilne aplikacije doznali smo iz medija

Nakon što je početkom tjedna objavljena vijest o skoroj aktivaciji mobilne aplikacije za naručivanje pacijenata, iz Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite u četvrtak su zatražili zaustavljanje tog projekta o kojemu se, kažu, nitko s njima nije konzultirao.

‘Tražimo zaustavljanje ovog i sličnih projekata do pronalaženja racionalnih rješenja, a sve u dogovoru sa strukom’, poručila je predsjednica udruge Josipa Rodić na konferenciji za novinare.

Konferencija je sazvana nakon što je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) objavio u medijima da pokreće mobilnu aplikaciju za naručivanje pacijenata, slanje zamolbe za obnovu kronične terapije i naručivanje doznaka.

Rodić je ustvrdila kako HZZO opet pokreće projekte mimoilazeći strukovne udruge te poručila da liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne pristaju na SMS i e-medicinu.

‘Većina problema pacijenata koji dolaze u ordinacije obiteljske medicine psihosomatske je naravi, za što su potrebni površinska psihoterapija i izravan kontakt s liječnikom’, istaknula je.

Podsjetila je da liječnici u primarnoj zaštiti nemaju kapaciteta za takve projekte, neophodan im je, kaže, administrator, kojega godinama bezuspješno traže od zdravstvene administracije.

S konferencije za novinare koncesionari su uputili apel HZZO-u da se prije pokretanje projekata, poput eKartona ili mobilne aplikacije, najprije usuglase s liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

 

Odgovarajući na pitanje ide li projekt ‘Mobilni pacijent’ dalje budući da se liječnici bune protiv mobilne aplikacije, novi ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako se ‘uvijek prema novome bunimo’ te da projekt ide dalje.

Na tvrdnje čelnika Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite da nisu upoznati s pokretanjem mobilne aplikacije za pacijente već da za nju saznaju iz medija, v.d. ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Fedor Dorčić odgovorio je u četvrtak kako su u Zavodu u posljednji mjesec dana svaki tjedan održavani sastanci sa predstavnicama liječnika primarne zdravstvene zaštite na kojima su bili prisutni i predstavnici te udruge.

‘Na sastancima su se mogli upoznati s implementacijom novih sustava koji će biti dostupni osiguranim osobama HZZO-a, pa tako i mobilne aplikacije za pacijente te s portalom zdravlja za pacijente koji je već od 20. rujna dostupnog putem E-građana’, rekao je Dorčić.

Kako bi dodatno upoznali liječnike primarne zdravstvene zaštite s novom mobilnim portalom za pacijente i ostalim pogodnostima koje oni nose za osiguranike, HZZO će u slijedećih mjesec dana u deset najvećih gradova organizirati predstavljanje tih novina, najavio je.

Pristup mobilnom portalu/aplikaciji za pacijente je dobrovoljan i moći će ga koristiti zainteresirani osiguranici kojima će njihov izabrani doktor omogućiti pristup putem lozinke za ulaz u mobilni portal.

‘Očekujemo da će početak rada mobilnog portala i dostupnost aplikacije biti tijekom prosinca, no o datumu njegovog pokretanja pravodobno ćemo obavijestiti javnost’, kazao je Dorčić.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.