Još dokaza da brusnica ne prevenira infekciju mokraćnih puteva

Tijekom perioda od godine dana, uzimanje kapsula brusnica nije spriječilo infekcije mokraćnih puteva u starijih žena koje žive u staračkim domovima, rezultati su američke studije.

Žene koje su uzimale kapsule imale su jednako infekcija mokraćnih puteva i poticajnih faktora infekcija u svom urinu kao i žene koje su uzimale inertne placebo tablete, zaključili su autori.

‘Mislim da dokazi jačaju ono što su mnoge studije do sada rekle’, rekla je dr. Manisha Juthani-Mehta, sa Yale School of Medicine u New Haven, Connecticut.

Prethodne studije o upotrebi proizvoda od brusnice poput soka od brusnice i tableta polučile su miješane rezultate. Sustavni pregled dokaza objavljenih 2012. od strane Cochrane Collaboration, međunarodne organizacije koja vrši evaluaciju i preglede medicinskih istraživanja, zaključio je da ‘sok brusnice ne može trenutno biti preporučen za prevenciju infekcija mokraćnih puteva’.

Originalno, mislilo se da konzumacija proizvoda od brusnice povećava kiselost mokraće i da prevenira infekcije mokraćnih puteva. Također su postojale spekulacije da sastojak brusnice poznat i kao proantocijanidin prevenira bakteriju od prijanjanja na zid mjehura.

Za novu studiju, istraživači su nasumično dodijelili 185 žena preko 65 godina u 21 staračkom domu pokraj Yalea da svaki dan uzimaju tablete. Sudionice su primile ili dvije kapsule koje su sadržavale ekstrakt brusnice uključujući ukupno 72 miligrama proantocijanidina, što je ekvivalent kada čovjek pije sok od brusnice od 20 unci, ili su dobile slične dummy tablete.

Na početku studije, oko trećina žena imale su pozitivan test urina na bakterije i bijele krvne stanice, što ne znači da su imale infekcije mokraćnih puteva, no ovo su potrebni elementi da se infekcija dogodi.

Istraživači su imali godinu podataka od 147 žena. Druge su žene ili umrle ili su se povukle iz studije ili su otpuštene iz staračkih domova.

Sveukupno nije bilo razlike između žena koje su uzimale tablete brusnice ili tablete placeba u omjeru onih koje su imale bakteriju i bijele krve stanice u svom urinu na kraju perioda studije.

Osim toga, nije bilo razlike između dviju grupa u udjelu žena koje su imale simptomatske infekcije urinarnih puteva, koje su umrle, koje su poslane u bolnice ili su koristile antibiotike.

Rezultati su objavljeni u JAMA kako bi koincidirali s konferencijom o infektivnim bolestima na IDWeek, u New Orleansu.

‘Vrijeme je da se maknemo od brusnica’, napisala je dr. Lindsay Nicolle u uvodniku koji prati novu studiju.

‘Daljnja promocija upotrebe brusnica za prevenciju rekurentne infekcije mokraćnih puteva u popularnom tisku ili online savjetima čini se u suprotnosti sa realnošću ponovljenih negativnih studija ili pozitivnim studijama kompomitiranim metodološkim nedostacima’, napisala je Nicolle, sa University of Manitoba u Winnipegu, Kanada.

Juthani-Mehta kaže da postoji vrlo malo negativnih aspekata prema ljudima koji jedu ili piju proizvode brusnice ukoliko vole, no da ona ne bi preporučila brusnice kao način prevencije infekcije urinarnih puteva naročito kod starijih odraslih koji su na fiksnim prihodima.

‘Tablete mogu varirati od ne tako puno novca do 200 dolara mjesečno za opskrbu od 30 dana’, rekla je.

Za prevenciju infekcije urinarnih puteva, Juthani Metha kaže da postoji nekoliko pristupa koje, naročito za žene, mogu poduzeti, a oni uključuju da ostanu hidratizirane.

‘U terminima prevencije, hidratacija je svakako važna’, rekla je.
‘Drugi faktori kod žena u post menopauzi je topička terapija estrogenom među ženama koje imaju rekurentnu infekciju urinarnih puteva. Ona je pokazale neke prednosti’.

‘Možda nemamo studiju prema kojoj bismo rekli da ispijanje vode može prevenirati infkecije urinarnih puteva, no to je ono što bih ja preporučila’, rekla je.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.