Prvu bi godinu bebe trebale spavati u roditeljskoj sobi

Kako bi smanjili rizik od iznenadne smrti, tijekom prve godine života bebe bi trebale spavati u istoj sobi gdje i njihovi roditelji no u svojoj ležaljci, preporučaju američki pedijatri.

Izjava o novoj politici od strane American Academy of Pediatrics i dalje nalaže da bi bebe trebale spavati na leđima, na čistoj podlozi bez igračaka i dekica, inače smjernice koje su na snazi od 1990. i koje su smanjile iznenadne smrti beba za oko 50 %.

Ipak, oko 3.500 djece svake godine umre u SAD-u od smrti povezanih sa spavanjem, uključujući sindrom iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS) i slučajno gušenje i davljenje.

Glavne promjene u smjernicama Akademije pedijatara, koje su posljednji puta izdane u 2011. je specifični poziv da bebe ostanu u sobi svojih roditelja šest mjeseci do godine dana ako je moguće -no ne i spavanje u istom krevetu s roditeljima.

‘Roditelji nikada ne bi trebali staviti bebu na kauč, sofu ili jastuk, niti ih ostaviti same ili da tako da spavaju s drugom osobom’, rekla je vodeća autorica studije Rachel Moon.

‘Znamo da su ove površine iznimno opasne’.

Stručnjaci kažu da je poziv roditeljima da bebe stave na spavanje na leđa umjesto na trbušćiće pomogao smanjiti stope iznenadnih smrti od 120 smrti na 100.000 živih rođenja u 1992. na 56 smrti na 100.000 u 2001. – što je redukcija od 53 % u jednom desetljeću. Ovaj savjet još uvijek stoji.

Smrti od SIDS-a dosegle su vrhunac posljednjih godina, no i dalje je ovaj sindrom vodeći ubojica djece u dobi od mjesec dana do jedne godine.

Djeca se mogu zaplesti u posteljinu ili ugušiti od igračaka, biti pritisnuti u kut kauča ili fotelje, pregrijati se ili jednostavno prestati disati bez ikakvog razloga.

‘To nije ništa drugo nego tragično’, rekao je Peter Richel, šef Odjela pedijatrije na Northern Westchester Hospital, koji pamti da je izgubio dva pacijenta u posljednjih 26 godina zbog iznenadne smrti djeteta – četveromjesečnog dječaka i dvotjednu djevojčicu.

‘Često ne postoji ništa što bismo istaknuli, osim da su nam ta djeca na neki način oduzeta’, rekao je.

‘To je nešto što se ne zaboravlja’.

Drugi rizični fakltori za SIDS uključuju pušenje u kući i izlaganje beba alkoholu ili lijekovima i drogama.
Richel kaže da nova politika znači da će liječnici morati mijenjati neke od svojih dugodržanih savjeta.

‘Mnogi će pedijatri predložiti da s krajem drugog mjeseca bebe idu u svoju sobu, s uređajem za praćenje kako bi roditelji čuli bebe kada zaplaču ili kada ih treba nahraniti’, rekao je Richel.

”No, ovo ide protiv vrste uobičajenih savjeta, jer spašava živote za što smo svi’.

Posljednji podaci

Nova politika je opisana u radu SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Updated 2016 Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment i bit će prezentirana na AAP National Conference and Exhibition u San Franciscu.

‘Najvažnija stvar za zapamtiti je da bi kolijevka trebala biti slobodna od svih objekata koji bi mogli dovesti do gušenja ili davljenja’, rekao je Robert Glatter, liječnik hitne službe na Lenox Hill Hospital koji nije sudjelovao u istraživanju.

‘To znači da je ogoljen okoliš najsigurniji’.

Politika AAP također sugerira da se novorođenče položi koža-na-kožu s majkom ‘trenutno nakon rođenja na najmanje sat vremena čim je majka medicinski stabilna i budna’.

Dojenje se preporuča, no majke se tjera da bebe maknu u odvojen prostor za spavanje’.

‘Ukoliko hranite bebu i mislite da postoji i najmanja mogućnost da zaspete, tada hranite bebu na krevetu, umjesto na sofi ili mekom jastuku’, rekla je koautorica Lori Feldman -Winter, članica radne skupine SIDS.

‘Ukoliko zaspete, čim se probudite budite sigurni da maknete bebu u njezin krevetić’, rekla je.

Najveći rizični period za SIDS dolazi između dobi od jednog do četiri mjeseca. SIDS je rijedak kod beba starijih od osam mjeseci.

Druge strategije uključuju dudu u vrijeme spavanja kao i sva preporučena cjepiva.

 

Izvor: MedicalXpress

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.