Cenzura: Facebook obrisao ‘uvredljivi’ video za rak dojke

Facebook je uklonio video o podizanju svjesnosti za rak dojke objavljen u Švedskoj, nakon što je ocijenio da je slika uvredljiva, u četvrtak je izjavio Swedish Cancer Society.

Video, koji prikazuje dva ružičasta kruga, trebao je educirati žene kako da provjere sumnjive izrasline na dojkama, na jedan od najsmrtonosniji rak na svijetu.

Sweden’s Cancerfonden kaže da je uzalud pokušavao kontaktirati Facebook kako bi se žalio na odluku da se video ukloni.

‘Nakon što smo vas pokušali dobiti nekoliko dana bezuspješno, sada smo došli do solucije koja će vas valjda usrećiti. Dva ružičasta kvadrata’, napisala je švedska Cancerfonden u postu na Facebooku. ‘Ovo ne može uvrijediti’.

kvadrati

‘Smatramo da je neshvatljivo i čudno kako netko medicinsku informaciju može percipirati kao uvredljivu’, rekla je direktorica komunikacija Cancerfondena Lena Biornstad.

‘Ova informacija spašava živote, koji su nama važni. No ovakvi potezi nas u tome spriječavaju’.

Facebook je izazvao veliko zgražanje u rujnu kada je opetovano brisao povijesnu fotografiju Vijetnamskog rata koja je bila uključena u post norveške premijerke Erne Solberg.

Facebook je tada rekao da povijesna fotografija gole djevojčice koja bježi od napalm bombardiranja krši pravila, no kasnije je odustao od odluke.

Listopad je mjesec svjesnosti o raku dojke, a mjesec dana duga kampanja ukazuje ženama diljem svijeta na rizike, važnost pregleda te ranu detekciju. Prema American Cancer Society u 2016. sveukupno će biti 11.090 novih slučajeva raka dojke te 1.180 smrti.

Prema WHO, 522.000 žena umrlo je od raka dojke u 2012. čime je ova bolest postala peti najsmrtonosniji tip raka.

 

Izvor: Guardian

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.