WHO: Proizvođači polio cjepiva nisu proizveli dovoljno doza

Dvije kompanije koje izrađuju cjepiva kako bi iz svijeta iskorijenile dječju paralizu ne uspijevaju proizvesti dovoljno cjepiva, stoga se mnoge zemlje pripremaju da daju manje doze cjepiva kako bi zalihe potrajale, grupa stručnjaka savjetuje Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Sa svijetom na rubu iskorijenjivanja polia, WHO se želi, na razini svijeta, prebaciti s tradicionalnog ‘živog’ oralnog cjepiva protiv polia, koji nosi rizik od širenja bolesti, na inaktivno cjepivo koje se treba ubrizgati.

No, Strategic Advisory Group of Experts (SAGE) koja se susreće dvaput godišnje, rekla je da ozbiljan nedostatatk inaktivnog cjepiva znači da bi mnoge zemlje trebale koristiti djelomične doze, intra-dermalno, umjesto intra-mišićno cjepivo.

‘Postoje samo dva proizvođača cjepiva koji imaju nekih problema s proizvodnjom i uzimanjem dovoljno sirovina virusa polio’, rekao je predsjednik SAGE-a Jon Abramson.

Polio je zarazna virusna bolest koja napada živčani sustav i može uzrokovati nepovratnu paralizu unutar nekoliko sati.

‘Svaki put kada čujemo da postoji daljnje smanjivanje u količinama koje se da naslutiti, moramo činiti daljnje prilagodbe’, rkeao je Abramson.

‘Nada se polaže da se ovaj problem može riješiti do 2018. No ipak, to ne mogu obećati. To nije nešto što možemo kontrolirati’.

Dva proizvođača su francuski Sanofi Pasteur i najveći azijski proizvođač cjepiva Serum Institute of India Ltd, čiji je vlasnik milijarder Cyrus Poonawalla.

Glasnogovornik Sanofi Pasteura rekao je da je kompanija na putu da ispuni svoje obveze u sklopu svog plana isporuke 2016.-2017. i da bi trebali biti u mogućnosti dostaviti više doza u 2018.

Glasnogovornica za dječju paralizu pri WHO Sona Bari rekla je da je proizvodnja oko 40 % ispod onoga što su tražili, ostavljajući tako 50 zemalja bez adekvatnih pomagala.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.