Klimatske promjene: Kožne bolesti tamo gdje ih nikada prije nije bilo

Klimatske promjene donose određene kožne bolesti i druge bolesti u područja gdje su prije rijetko viđene ili ih nije bilo, pregled je novog ispitivanja.

Dermatolozi bi trebali imati na umu ove mijenjajuće obrazce bolesti kože kada donose dijagnozu, napominju autori pregleda koji su analizirali promjene u specifičnim bolestima u Sjevernoj Americi.

Kako se planet zagrijava, mnoge bakterije, virusi, gljivice i paraziti mogu preživjeti u područjima gdje prije nisu pronađeni, piše tim koji je izrađivao pregled.

Primjerice, u SAD-u, incidencija Lajmske bolesti koju prenose krpelji povećala se s procjenjenih 10.000 slučajeva u 1995. na 30.000 slučajeva u 2013., a područja gdje se pojavljuje nastavlja se širiti od New Englanda na sjever prema Kanadi kako već krpelji pronalaze svoje preferencije u širenju staništa.

‘U mjestima poput Kanade, sada postoje krpelji koji prenose Lajmsku bolest još dalje na sjever nego bi liječnici ikada očekivali da će vidjeti’, rekao je dr. Misha Rosenbach s University of Pennsylvania u Philadelphiji.

Raspon groznice doline Rift na jugozapadu SAD-a također se širi na sličan način.

Virusi poput denge, chikungunya i Zika prenose se komarcima porijeklom iz Afrike i Azije, koji su se nedavno proširili kroz Sjevernu Ameriku, a sve kako komarci mogu preživjeti sve sjevernije u staništima.

‘Svjedočimo znatnom širem širenju na sjever nekima od ovih bivših tropskih bolesti koje su sada opet prisutne u Teksasu i Floridi’, rekao je Rosenbach.

17 najtoplijih godina od kada se bilježi, dogodile su se unutar zadnjih 18 godina, uvelike zbog izgaranja fosilnih goriva i uništavanja prašuma, napisali su autori u Journal of the American Academy of Dermatology.

Zagrijavanje vode i poplave također mogu podići kožne prijetnje prethodno netipičnim određenim područjima, napominju autori. Zagrijavanje oceana povećava populaciju meduza, a portugalski Man of war sada pliva duž jugoistočne obale SAD-a gdje nikada prije nije plivao.

Dijelovi Sjeverne Amerike, naročito Velikih jezera, trebali bi očekivati znatno veće količine oborina te samim time više epidemije vodenih bolesti, također.

Povećanje temperatura u Meksičkom zaljevu doprinosi povećanju slučajeva bolesti od konzumacije sirovih kamenica.

Još jedna kožna posljedica povezana s klimatskim promjenama je rak kože. S trošenjem ozona, rizik od raka kože raste. Povećanje temperature od dva stupnja može povećati incidenciju raka kože za 10 % svake godine, napisali su autori.

Dermatološke posljedice klimatskih promjena možda i nisu sve negativne – jer bude li temperatura stalno rasla, neka će se staništa komaraca također isušivati, a neke bolesti možda i nestati, rekao je Rosenbach.

Kada liječnici vide pacijenta s temperaturom i osipom, ‘ono na što sumnjaju’ ‘ovisi o tome gdje žive pacijenti’.

‘Važno je zapamtiti da ono što su ljudi naučili prije 20 godina ili prije 10 godina na medicini može bit predmet brzih promjena. Sve u svemu, važno je imati otvoreni um o mogućim dijagnozama’, rekao je Rosenbach.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.