HUBOL traži ispriku ministra Kujundžića

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) uputila je u petak novom ministru zdravstva Milanu Kujundžiću čestitku na izboru za ministra, u kojoj izražava nadu u uspješnu suradnju, ali i traži od njega ispriku za izjavu iz predizborne kampanje koju smatra uvredljivom za liječnike.

Radi naše daljnje konstruktivne i dobronamjerne suradnje, bez koje zdravstveni sustav sigurno neće moći funkcionirati, tražimo jasnu i nedvosmislenu ispriku za Vašu neprimjerenu izjavu ‘brojni liječnici imaju titule, ali iza njih stoji praznina. Pedeset posto doktora ne zarade svoju plaću, ne znaju raditi, niti hoće raditi’, stoji u HUBOL-ovom pismu Kujundžiću.

HUBOL također očekuje da će Kujundžić prepoznati važnost liječnika za održivost hrvatskog zdravstvenog sustava, te pronaći modele i načine rješavanja njihovih gorućih problema, s ciljem motiviranja liječnika na ostanak u Hrvatskoj.

Udruga upozorava da će u Kujundžićevu mandatu bolnički sustav zbog umirovljenja napustiti 15 posto bolničkih specijalista, te još dodatno 1200 liječnika, ako vlast ne pronađete motivacijske modele za njihov ostanak.

U vrijeme kada u Hrvatskoj nedostaje najmanje 3.500 liječnika, s kojima bi se tek dosegao prosjek Europske unije, u kojem su liječnici prošle godine odradili 3,5 milijuna prekovremenih sati, ne može biti istinita tvrdnja da liječnici ne rade i da iza njih stoji praznina.

Tu prazninu svakodnevno popunjavaju brojni pacijenti kojima se liječnici u iznimno lošim radnim uvjetima nesebično daju kako bi Hrvatska uopće imala zdravstveni sustav, a hrvatski građani adekvatnu zdravstvenu skrb. U toj skrbi za pacijente, s ponosom smo u stanju reći, ne zaostajemo za niti jednom europskom državom, poručuju HUBOL-ovci.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.