Erektilna disfunkcija može se poboljšati vježbanjem

Muškarci koji imaju problema s održavanjem erekcije mogu imati prednosti od vježbanja ili fizičke aktivnosti, rezultati su nove analize.

Rastuće tijelo dokaza ukazuje da fizička aktivnost može poboljšati erektilnu funkciju, no autori novog izvješća kažu da do sada nitko nije pregledavao sve studije na ovu temu zajedno.

Tema je važna, kažu autori, jer prevalencija erektilne disfunkcije varira od 8 % među muškarcima u njihovim 20-im i 30-im godinama sve do 37 % među muškarcima u njihovim ranim 70-im godinama.

‘Ovaj seksualni poremećaj može značajno narušiti kvalitetu života i često je zanemaren u kliničkoj praksi’, rekli su znanstvenici pod palicom dr. Andre Silva, sa University of Porto u Portugalu.

Za novu studiju, istraživači su pregledavali randomizirana kontrolirana ispitivanja koja su testirala vježbanje i fizičku aktivnost kao terapiju za erektilnu disfunkciju. Pronašli su sedam studija objavljenih između 2004. i 2013. koje su uključivale ukupno 505 muškaraca, koji su praćeni od osmog tjedna do dvije godine. Prosječna im je dob bila od 43 do 69 godina.

Sveukupno, 292 muškarca nasumično su trebali dovršiti aerobne vježbe, jačanje mišića s dna zdjelice, ili kombinaciju vježbi. Ostalim – 213 muškaraca rečeno je da ne rade vježbe.

Erektilna funkcija mjerena je pomoću Međunarodnog indeksa erektilne funkcije. Rezultati u rasponu od 5 do 25; muškarci bez poremećaja erektilne funkcije imali su rezultate između 22 do 25, dok su muškarci s najtežim disfunkcijama imali bodove između 5 i 7.

Sveukupno, muškarci koji su vježbali povećali su svoje bodove u prosjeku za 3.85 točke, u usporedbi s muškarcima koji nisu vježbali.

Specifične vježbe za mišiće na dnu zdjelice čini se da nisu polučile koristi.

Međutim, među muškarcima s povećanim kardiovaskularnim rizikom, koronarnom bolesti srca ili uklonjenom prostatom bilo koji tip vježbe doveo je do poboljšanja u bodovima erektilne funkcije.

‘Poruka znanstvenika iz ove analize je da bi vježbanje trebalo imati ulogu u tretmanu erektilne disfunkcije’, rekao je dr. Landon Trost, šef andrologije i muške neplodnosti na Mayo klinici u Rochesteru.

Rezultati pokazuju da vježbanje može također biti korišteno samo ili u kombinaciji s lijekovima protiv erektilne disfunkcije, rekao je Trost, koji nije bio uključen u novu analizu.

‘Prosječno povećanje u bodovima kod erektilne funkcije vjerojatno će biti slični onom povećanju koje se vidi kod ljudi koji koriste lijekove‘, rekao je Trost.

‘Tablete možda čine malčice bolje učinke’, rekao je.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.