Djeci su potrebne dvije, ne tri injekcije HVP cjepiva

Dvije doze cjepiva koje štite protiv raka cerviksa i drugh tipova raka dovoljna su za djecu od 11 i 12 godina, umjesto prethodnog režima od tri injekcije, javlja Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). 

Cjepivo protiv humanog papiloma virusa ili HPV-a, Gardasil, kompanije Merck & Co kao i Cervarix GlaxoSmithKlinea, dostupni su godinama, no prihvaćenost u javnosti je slaba.

‘Sigurna, učinkovita i dugotrajna zaštita protiv karcinoma HPV-a, s dva posjeta liječniku umjesto tri znači da će više Amerikanaca biti zaštićeno od raka’, rekao je direktor CDC-a Tom Frieden.

‘Ove preporuke pojednostavit će roditeljima da se njihova djeca zaštite na vrijeme’.

CDC sada preporuča da 11-ogodišnjaci i 12-ogodišnjaci prime dvije doze HPV cjepiva u najmanje šest mjeseci razmaka. Adolescenti u dobi od 13 i 14 godina mogu također primiti raspored u dvije doze, no tinejdžeri i mlađi odrasli koji kasnije započnu s ovim serijama, u dobi od 15 do 26 godina, ipak će trebati tri doze cjepiva, navodi Agencija.

HPV je među najčešćim spolno zaraznim bolestima. Većina infekcija ne uzrokuje simptome i oni odlaze sami, no virus može biti vodeći uzrok smrti od raka među ženama u svijetu. Obzirom da virus može uzrokovati genitalne bradavice i rak anusa i usta/ždrijela, cjepivo se preporuča za oba spola.

U SAD-u, cjepito protiv HPV-a preporuča se djeci u dobi od 11 ili 12 godina s ciljem da ih se zaštiti od virusa prije nego postanu spolno aktivni kao i za tinejdžere i mlade odrasle koji se prethodno nisu cjepili.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.