Borba protiv raka: Hrvatskoj trebaju veća ulaganja u onkologiju

Hrvatska za onkologiju izdvaja samo 16 eura godišnje po stanovniku pa su hitno potrebna veća ulaganja u nove tehnologije liječenja kako bi se maligne bolesti stavile pod kontrolu, upozoreno je u utorak na predstavljanju nacionalne kampanje za borbu protiv raka ‘Mi možemo. Ja mogu’.

Po podacima za 2014. godinu, Hrvatska je u skupini zemalja sa znatnom stopom porasta učestalosti malignih bolesti, zajedno s Latvijom, Maltom, Portugalom i Rumunjskom. Po smrtnosti od raka od debelog crijeva na drugom je mjestu u EU, odmah iza Mađarske.

Tomu u prilog idu i podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, po kojima godišnje u našoj zemlji od raka oboli 21.434 osoba, a umre ih 13.939, to jest svaki dan od raka umre 38 osoba.

Budući da je pojavnost i smrtnost od zloćudnih bolesti u Hrvatskoj u stalnom porastu, na predstavljanju u KBC-u Zagreb istaknuta je potreba donošenja i implementacije sveobuhvatnog Nacionalnog plana borbe protiv raka.

S većom učestalošću onkoloških bolesti povećavaju se i troškovi dijagnostike i liječenja, za koje Hrvatska izdvaja dvostruko manje od prosjeka EU, upozorio je predstojnik Klinike za onkologiju Stjepko Pleština te pozvao na mobilizaciju ‘svih struktura u zemlji’ kako bi se zaustavili negativni trendovi.

‘Nedostupni su nam novi lijekovi i tehnologije koji su u najrazvijenijim europskim zemljama rak uspjeli pretvoriti u kroničnu bolest. Veća ulaganja u onkologiju u Hrvatskoj su nužna i hitna’, istaknuo je Pleština upozorivši na zabludu da je ključ borbe protiv raka isključivo u prevenciji i ranom otkrivanju.

Riječ je o novim lijekovima i tehnologijama zahvaljujući kojima je petogodišnje preživljavanje u razvijenim europskim zemljama od svih vrsta raka prosječno 54 posto. ‘To više nije smrtonosna bolest’, rekao je Pleština.

Racionalizacijom nepotrebnih zdravstvenih usluga moglo bi se uštedjeti oko 30 posto novca u zdravstvenom proračunu. Tim novcem mogla bi se povećati dostupnost liječenja i lijekova koji donose visoku vrijednost bolesnicima, poručio je predstojnik Klinike za onkologiju.

Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu podsjetio je na nedavno pokretanje internetske platforme www.onkologija.hr, koja nudi savjete i informacije oboljelima od raka i njihovim obiteljima, te ih informira o programima podrške koje provode udruge oboljelih po pojedinim sijelima raka.

Trogodišnja globalna kampanja ‘Mi možemo. Ja mogu.’ 2016. – 2018. temelji se na ideji da svaka institucija, zajednica i pojedinac mogu pridonijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih od raka. Kampanjom se želi podići svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju, te skrbi za oboljele.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.