Ispituje se sigurnost i učinkovitost selena i rizika od raka debelog crijeva

12-ogodišnja studija pod vodstvom tima znanstvenika s University of Arizona Cancer Center ispituje sigurnost i učinkovitost selena popularnog dodatka prehrani kojeg se reklamira za borbu i smanjenje rizika od raka debelog crijeva.

Nalazi indiciraju na potrebu za značajnom promjenom u praksi, s obzirom da se selen dodatak prehrani ne može se preporučiti za prevenciju raka debelog crijeva.

Selen je popularan prehrambeni dodatak desetljećima, a vrbuje se zbog svojih antioksidativnih svojstava i svoje uloge u zaustavljaju slobodnih radikala od oštećivanja stanica i DNA. Studije su pokazale da je nedostatak ovog nutrijenta u organizmu povezan s rizikom od raka.

Međutim, nasumično kliničko ispitivanje koje je uključivalo 1.824 sudionika iz kliničkih centara u Arizoni, Coloradu, Teksasu i New Yorku indiciraju da dodatak prehrane selen nije prevenirao razvoj polipa debelog crijeva, no da je značajno povećao rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kod starijih ljudi.

‘Mogućnost da dodatak selena može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 već se ranije navještavala’, rekao je Peter Lance, zamjenik direktora na UA Cancer Center i glavni istražitelj na studiji.

‘No, ovo je prva studija koja je potkrijepila takav rizik u okruženju perspektive, randomiziranog, placebo kontroliranog ispitivanja’.

Sudionici studije nasumično su uzimali 200 mikrograma selena kao seleniziranih gljivica ili placebo – dnevno.

Ispitivanje je istraživalo i celecoxib, selektivni COX-2inhibitor, versus placebo. Celecocoxib je nesteroidni antiupalni lijek (NSAID) koji radi na način da reducira hormone koji uzrokuju upalu i bol u tijelu.

Dok je jedna dnevna doza od 400 mg prevenirala polipe debelog crijeva kod pacijenata u visokom riziku, s druge je strane povećala rizik od hipertenzije kod onih s postojećim kardiovaskularnim rizičnim faktorima.

‘Naša studija dodala je važne preciznosti na razumijevanje tko najviše može imati prednosti od celecoxiba, koji ima preventivne učinke na polipe debelog crijeva i kako najbolje izbjeći kardiovaskularnu toksičnost uzrokovanu ovim agentom’, dodao je dr. Lance.

Iduća studija University of Arizona je u tijeku, a trebala bi definirati biološke mehanizme koji leže ispod ovih učinaka, uključujući toksičnost selenskog dodatka prehrani.
Studija planira targetirati celecoxib na onim pacijentima koji će najviše imati prednosti od njega, u akcijama prevencije stvaranja polipa dok istovremeno minimizira kardiovaksularnu toksičnost.

Otkrića ispitivanja Selena i Celecoxiba nedavno su objavljeni online, a potom su objavljena i dva članka u Journal of the National Cancer Institute (JNCI): ‘Selenium Supplementation for Prevention of Colorectal Adenomas and Risk of Associated Type 2 Diabetes’ and ‘Celecoxib for the Prevention of Colorectal Adenomas: Results of a Suspended Randomized Controlled Trial’.

Članci će se pojaviti u tiskanom izdanju za prosinac 2016. u izdanju JNCI.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.