Preteške majke rađaju biološki starije bebe

Žene koje imaju višak težine dok su trudne imaju veću vjerojatnost da će imati bebe koje su biološki starije od beba koje su rodile žene zdrave tjelesne težine. To bi moglo te bebe staviti u viši rizik od razvoja kroničnih bolesti kasnije u životu i možda smanjiti njihov životni vijek.

Naša je biološka dob povezana s duljinom naših telomera – komadića telomera koji se skraćuju svaki put kada se naše stanice dijele, i nastavljaju se skraćivati kroz život.
‘Kratki telomeri povezani su s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom tipa 2 i aterosklerozom’, rekao je Tim Nawrot, s Hasselt University u Belgiji.

Duljina telomera čovjeka kod rođenja varira, iako nije jasno zbog čega. Nawrot i njegovi kolege pitaju se da li pretila, ili majka s viškom kilograma može činiti neku razliku. Tim je sakupio indekse tjelesne mase sa 743 žene koje su kasnije zatrudnile. Kada su dobile bebe, uzeli su uzorke krvi iz pupčane vrpce i placente te su izmjerili duljinu telomera u krvnim stanicama.

10 godina starije bebe

Tim je otkrio da indeks tjelesne mase ima značajan učinak na duljinu telomera njihovih beba. Telomeri beba rođenih od žena s viškom kilograma bili su oko 2.5 % kraći od telomera beba čije su majke imale zdravu težinu, dok su su telomeri beba pretilih majki imali 5.5 % kraće telomere od beba majki sa zdravim indeksom tjelesne mase.

‘Riječ je o velikoj, značajnoj razlici’, rekao je Nawrot. ‘U normalnom starenju, potrebno je 5 do 10 godina da se doživi skraćivanje od 5.5 %’.

‘Nema znanja o tome hoće li bebe rođene od pretilih majki živjeti pet godina manje od drugih beba’.
‘Ne možemo predvidjeti’, rekao je Nawrot. ‘Trebali bismo provesti studije dužeg vijeka trajanja i pratiti te bebe’.

Kako bi težina utjecala na telomere?

Nawrotov tim misli da krivac može biti višak masnog tkiva. Masnoća može uzrokovati upalu i proizvesti reaktivne kemikalije koje uzrokuju oksidativni stres, koji može oštetiti stanice i skratiti telomere. To bi moglo ući i u tijelo bebe putem placente, navode znanstvenici.

No, Catarina Henriques sa University of Sheffield, UK nije tako sigurna. Ljudi s viškom tjelesne težine možda već imaju kraće telomere, nešto što su na svoju djecu prenijeli putem svojih gena, prije nego preko placente, kaže.

‘Ako je ovo slučaj, tada bi i očeva kilaža mogla igrati ulogu’, kaže Henriques.
‘Baš kao i za majke, ukoliko je indeks tjelesne mase oca viši, to može značiti da su njegovi telomeri kraći, što može utjecati na duljinu telomera kod djeteta’, rekla je. ‘Ovo bi se međutim trebalo testirati’.

U međuvremenu, žene koje se nadaju da će zatrudnjeti možda bi željele pripaziti na svoju težinu.

‘Za svaku jedinicu povećanja u indeksu tjelesne mase, telomeri bebe skraćuju se za 0.5 %’, rekla je Janet Lord sa University of Birmingham, UK.

‘Održavanje zdrave tjelesne težine dok se pokušava zatrudnjeti imat će dugoročne prednosti za bebu, pružajući joj prednost s duljim telomerima’, rekla je Lord.

 

Izvor: New Scientist

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.