Žene s rakom dojke drugo mišljenje mogu potražiti u Acibademu

Uoči dolaska u Hrvatsku, a povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv raka dojke, Acibadem, turska grupacija koja u svom sastavu ima 21 vrhunsku bolnicu, pridružio se inicijativi senzibiliziranja i informiranja javnosti tijekom listopada o novim mogućnostima liječenja raka dojke u svojim klinikama.

Žene s rakom dojke iz Hrvatske sve informacije i drugo mišljenje, uz kratak sažetak i povijest bolesti, mogu potražiti i kod stručnjaka grupacije Acibadem. Sve što ih zanima o novim mogućnostima liječenja i eventualno koju informaciju više mogu dobiti pošalju li navedeno na mail adresu international@acibadem.com.tr.

Dolazak Acibadema u Hrvatsku

Turska grupacija kontaktirala je s HZZO-om početkom godine, no nakon destabilizacije političkih i javnozdravstenih institucija došlo je do privremenog zastoj s ulaskom u Hrvatsku.

No, Acibadem se nada da će naći optimalan modus suradnje s HZZO-om, Referentnim centrima Ministarstva zdravlja i ostalim zdravstvenim institucijama u Hrvatskoj.

S hrvatskim državnim osiguravateljem Acibadem bi volio potpisati ugovor o suradnji, sličan kakav ima s fondovima u Srbiji, BiH, Makedoniji gdje ima i bolnicu, ili u Nizozemskoj. Svoje usluge želi ponuditi građanima Hrvatske, a u Zagrebu uskoro otvara i predstavništvo.
Tim zadužen za Balkan i Adriatic regiju, gdje spada Srbija i BiH odnosno Hrvatska i Slovenija, govori hrvatski jezik i komunikacija u tom smislu s pacijentima je osigurana. Unutar pet godina voljeli bi sagraditi bolnicu i u Hrvatskoj.

Acibadem Maslak

Bolnica Acibadem Maslak u Istanbulu ima vrhunske uređaje za radijacijsku onkologiju, među kojima je Hrvatskoj posebno zanimljiv intraoperativni linerani akcelerator, osobito učinkovit kod liječenja raka dojke, koji daje visoke doze zračenja jednokratno izravno u područje zahvaćeno tumorom, dok je pacijentica još na operacijskom stolu.

Intraoperativni linearni akcelerator
Intraoperativni linearni akcelerator

Zračenje ovim uređajem obavlja se samo jednom, prilikom operacije, te se ciljano uništavaju tumorske stanice, ne oštećujući okolno tkivo.

 

Jednokratno zračenje pri operaciji
Jednokratno zračenje pri operaciji

U odnosu na tradicionalno zračenje, terapija je ciljana odnosno poštedna i jednokratna, a bolesnice ne moraju dolaziti na dodatno zračenje koje najčešće traje od pet do sedam tjedana. Hrvatska još uvijek nema Intraoperativni linerani akcelerator, uređaj vrijedan 4,5 milijuna kuna, pa se metoda jednokratnog zračenja raka dojke ne primjenjuje u hrvatskim bolnicama.

Prednosti primjene jedne doze zračenja

Kod bolesnica s rakom dojke, radioterapiju je moguće obaviti primjenom samo jedne doze zračenja – metodom Intraoperativne radioterapije (IORT) tijekom same operacije. Nakon što se operativnim zahvatom ukloni tumor s dojke, na područje zahvaćeno tumorom postavlja se uređaj s posebnim aplikatorom. Nakon neophodnih izračuna, visoka doza radijacije se primjenjuje samo na tom području, čime se zračenje lokalizira i štiti zdravo tkivo. Za primjenu jedne doze zračenja putem Intraoperativne radioterapije (IORT) upotrebljava se linijski akcelerator, jednako kao i kod tradicionalne radioterapije uz dodatak posebnog aplikatora. Ova se metoda koristi u operacijskoj sali, primjenom sigurnog prenosivog uređaja koji djeluje linearno i akcelerirano, proizvodi energiju elektrona, ali osoblje ne mora koristiti jaku zaštitu kao što je to slučaj kod tradicionalnih linearnih akceleratora.
‘Uz kirurški tim koji izvodi operaciju, u operacijskoj dvorani prisutni su specijalist radijacijske onkologije i medicinski fizičar. Na taj se način radioterapija provodi istovremeno s operativnim zahvatom. Značajna prednost za pacijenticu, među ostalim, je i činjenica da nije potrebno čekati da rana zacijeli ili svakoga dana dolaziti u bolnicu na radioterapiju. Osim što zračenje ne oštećuje okolno tkivo, na ovaj se način bitno skraćuje i ukupno trajanje liječenja’, objasnila je prof. dr. Nuran Beşe iz Acibadem Maslak bolnice u u Istanbulu.
Iako je posljednjih godina sve prihvaćenija primjena jedne doze ili metoda dodatnog zračenja samo tumora, a ne cijele dojke, ipak liječenje jednom dozom zračenja nije primjenjivo za sve pacijentice, upozorila je prof. dr. Beşe. Odluku o tome je li za pojedinu pacijenticu prikladna metoda jedne doze moraju donijeti radijacijski onkolog, kirurg i patolog. Važnu ulogu, nastavila je, pri odluci imaju dob pacijentice, veličina tumora te njegova ostala patološka svojstva.

Metoda dodatnog zračenja

Pacijentice mlađe od 50-60 godina najčešće se ne smatraju idealnim kandidatima za primjenu samo jedne doze zračenja. Kod tih je pacijentica najčešće nužno primijeniti tzv. adjuvantno zračenje cijele dojke tradicionalnom metodom, a potom slijedi operacija i dodatno zračenje (engl. radiation boost) na područje zahvaćeno tumorom. Zahvaljujući metodi IORT, dodatno zračenje također se primjenjuje u jednoj dozi za vrijeme operacije. Metoda dodatnog zračenja primjenjuje se i na području oko bradavice kod pacijentica kojima je potrebno odstraniti cijelu dojku, ne dirajući bradavice i okolno područja iz estetskih razloga. U tom slučaju, na bradavicu i tkivo ispod nje primjenjuje se jedna doza zračenja metodom IORT kako bi se umanjio rizik ponovnog pojavljivanja.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.