Zašto su roditelji pod stresom zbog vlastitih smartphona

Roditelji koji traže nedostižnu ravnotežu između posla i privatnog vremena možda će u tabletima i pametnim telefonima vidjeti način kako da pobjegnu iz ureda na vrijeme kako bi bili kod kuće na večeri svakoga dana, no ovi uređaji također mogu biti veliki izvor distrakcija i stresa, sugerira studija.

Kada su istraživači upitali grupu roditelja da uspore i odgovore na detaljan upitnik o tome kada koriste mobilne tehnologije, ljudi su otkrili mnogo unutarnjeg sukoba o tome kako uređaji mijenjaju njihove živote.

‘Svaki put kada se uvodi nova tehnologija, ona ometa male stvari, stoga na mnogo načina, ovo nije ništa drukčije nego tjeskobe koje su obitelji i kulture osjetile s uvođenjem televizije ili telefona’, rekla je vodeća autorica studije dr. Jenny Radesky, pedijatrijska istraživačica na University of Michigan’s C.S. Mott Children’s Hospital u Ann Arbor.

‘Ono što je drukčije je stopa usvajanja i zasićenosti naših kućanstava s mobilnom tehnologijom za razliku od starijih tehnologija (iPadu je trebalo 80 dana da dosegne 50 milijuna globalnih korisnika, u usporedbi s 14 godina koliko je bilo potrebno televiziji) – stoga imamo manje vremena da dosegnemo novu homeostazu sa svakim od tih uređaja’, rekla je Radesky.

‘Kako smartphoni i tableti zamagljuju liniju između posla, doma i društvenih života, roditelji se bore uravnotežiti sve ove aspekte života što može dovesti do unutarnje tenzije, konflikta i negativne interakcije s djecom’, rekla je Radesky i njezini koautori u Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics.

Kako bi istražili kako se roditelji osjećaju po ovim gadgetima, istraživači su proveli dubinske intervjue s 35 njegovatelja, uključujući majkama, očevima i bakama.

S jedne strane, mnogi ispitanici kreditirali su uređaje zbog toga jer su im dopuštali da provedu više vremena kod kuće s njihovom malom djecom. No, naličje je to da su osjećali konstantan pritisak što su stalno priključeni (online) i što stalno provjeravaju mejlove s posla čak i tijekom vremena igre s djecom ili zbog rizika da ih se smatra ‘lošim zaposlenicima’.

‘Riječ je o strahu da budete nevažni unutar profesionalne karijere’, rekao je jedan otac u istraživanju.

Što više obavijesti (notifikacija) je iskakalo na zaslonima uređaja, više su roditelji obraćali pažnju na uređaje umjesto na svoju djecu, rekli su mnogi sudionici. Slijedom toga, više se djece počelo ponašati tako da zaokupe pažnju svojih roditelja, zbog čega su pak roditelji više bili skloniji odbrusiti im.

Ponekad, ovi uređaji mogu pružiti prijeko potreban predah, bilo da je riječ o malo vremena za video igre ili online druženje s prijateljima na društvenim mrežama.

‘To je moj bijeg, no nisam sigurna da li je baš nazdraviji bijeg, stoga imam konflikt oko toga’, rekla je jedna majka iz studije.

Problem je u tome što se roditelji ne mogu usredotočiti kada pokušavaju raditi obje stvari odjednom’, rekao je Larry Rosen, umirovljeni profesor na California State University, Dominguez Hills.

‘Mlađe generacije vjeruju da mogu raditi više poslova odjednom, a to nije istina’, rekao je Rosen, koji nije bio uključen u studiju.

‘Ono što brzo otkriju je da ne mogu raditi dva posla u isto vrijeme onako dobro kao jedan po jedan, i da, u stvari, dodaju još jednu razinu stresa na svoje, već stresne živote odgajajući djecu’, dodaje Rosen.

Čak i kada se nemogućim čini izbjeći ‘posao donijeti kući’, postoji mnogo stvari koje roditelji mogu učiniti kako bi smanjili stres za sve u kućanstvu.

‘Jedna stvar koja pomaže je kreiranje vremena bez uređaja, bez obzira da li je riječ o zabrani tehnologije tijekom večere ili prije spavanja ili čim svi dođu s posla i okupe se kod kuće’, rekla je Radesky.

Postoje i aplikacije koje mogu pratiti koliko vremena roditelji provode na svojim zaslonima, kako bi im pomoglo smanjiti vrijeme provedeno na mobitelima.

‘Toliko njihovih života je sadržano u tim uređajima – posao, prijateljstva, svjetske vijesti, hrpe informacija – tako da one izazivaju mnogo više dubinski kognitivnih reakcija od nas, i ovo može biti čak i teže za uravnotežiti s naglaskom na svaki od njih’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.