Nizozemska dopušta potpomognuto samoubojstvo zdravima koji osjećaju da im je život gotov

Nizozemska vlada namjerava napraviti nacrt zakona kojim bi dozvolila legalizaciju potpomognutog samoubojstva za ljude koji osjećaju da su ‘završili život’, no ne trebaju nužno biti u terminalnoj fazi bolesti, najavili su.

2002. godine Nizozemska je bila prva zemlja koja je legalizirala eutanaziju, no samo za pacijente za koje se smatralo da pate od neizdržive boli bez nade za lijekom.

U pismu parlamentu, ministri zdravlja i pravosuđa rekli su da detalje tek trebaju razraditi, no da ljudima koji ‘imaju dobro smotreno mišljenje da je njihov život završen, mora, pod strogim i pažljivim kriterijima, biti dopušteno da završe taj život u maniri dostojanstvenoj za njih’.

Prijedlog će vjerojatno izazvati kritičare koji tvrde da se nizozemska eutanazijska praksa već proširila izvan granica originalno predviđenih, s tim da se ‘nepodnošljiva patnja’ neće samo primijenjivati na ljude s terminalnim bolestima nego i na ljude s mentalnim bolestima i demencijom.

Politika eutanazije ima rasprostranjenu podršku u nizozemskom društvu, a slučajevi se udvostručuju svake godine već više od deset godina kako sve više pacijenata traži eutanaziju, a sve više liječnika ju je spremnije provesti.
Eutanazija se tako ubraja u 5.516 smrti u Nizozemskoj u 2015. ili 3.9 % svih smrti u naciji.

Ministrica zdravlja Edith Schippers napisala je u pismu da ‘obzirom da se želja za samoodabranim završetkom života primarno događa kod odraslih, novi će sustav biti ograničen na njih’.

No, ministrica nije objasnila dobni prag.

Novi će zakon zahtijevati ‘pažljivo vodstvo i ‘kritičku provjeru’ prije samog čina s ‘pružateljem usluge smrti’ s medicinskom pozadinom, koji je također prošao dodatan trening.

Drugi aspekti zakona, kako ministrica predviđa, uključivat će sigurnosne mehanizme uključujući provjere treće strane, mišljenja i nadzora.

‘Kabinet je mišljenja da zahtjev za pomoći (u umiranju) od ljudi koji nepodnošljivo pate i nemaju nade bez temeljnog medicinskog nalaza mogu također podnijeti legitiman zahtjev’, rekla je ministrica.

Kabinet ministarstva nada se da će nacrt zakona, s konzultacijama liječnika, etičarima i drugim stručnjacima napraviti do kraja 2017.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.