Muškarci rođeni ICSI procedurom oplodnje možda će imati poteškoća s plodnosti

Muškarci začeti kroz uobičajenu proceduru in vitro oplodnje možda će proizvoditi manje sperme i doživljavati više borbe s plodnošću od vršnjaka rođenih na tradicionalna način, sugerira nova studija.

Istraživači su se fokusirali na 54 muškarca začeta procedurom poznatom i kao intracitoplazmatsko injiciranje spermija (ICSI), tehniku razvijenu 1990. za liječenje slučajeva kada je neplodnost povezana s problemima s muškom spermom.

U usporedbi s kontrolnom skupinom sličnih ljudi začetih prirodnim putem, ICSI grupa imala je znatno manju prosječnu koncentraciju spermija, ukupan broj spermija i ukupnu pokretnost ili aktivni broj spermija.

‘Ova studija indicira da ICSI učinjen za teški muški faktor neplodnosti može dovesti do istog stanja kao i onog u njihovih očeva’, rekao je koautor studije Andre Van Steirteghem sa Center for Reproductive Medicine na University Hospital of Vriije University u Bruxsellesu.

‘O ovome bi trebalo obavijestiti parove’, rekao je Van Steirteghem.

Prije nego je ICSI postao dostupan, parovi koji su imali problema s neplodnosti zbog muških spermija mogli su začeti jedino pomoću IVF tehnika koje uključuju donatore sperme, rekao je Van Steirteghem.

S ICSI kliničari žanju spermu od oca. U laboratoriju, oni uvode samo najzdravije spermije u jajašce od majke i tada, oplođeno jajašce implantiraju u maternicu majke.

Za muškarce koji imaju malo održive sperme, to znači da stručnjaci za plodnost mogu odabrati spermu najbolje kvalitete i osigurati da oplodi jajašce injektiranjem sperme umjesto da pliva do jajne stanice bez pomoći.

Muškarci začeti ICSI-em u studiji imali su između 18 i 22 godine, i među prvima su rođenima korištenjem ove tehnike.

Ovi su muškarci imali gotovo pola koncentracije sperme i dva puta niži ukupni broj spermija i ukupan broj pokretnih spermija koji bi mogli dobro plivati od muškaraca njihove dobi koji su začeti prirodno, napisali su znanstvenici u časopisu Human Reproduction.

Osim toga, u odnosu na muškarce rođene nakon spontanog začeća, muškarci začeti ICSI-em imat će koncentraciju sperme gotovo tri puta ispod 15 milijuna po mililitru sjemene tekućine, što je Svjetska zdravstvena organizacija definirala kao ‘normalno’ te će četiri puta vjerojatnije ukupan broj spermija brojati ispod 39 milijuna.

Istraživači su prilagodili svoje rezultate za faktore koji bi mogli utjecati na kvalitetu sjemena, kao što je dob, tjelesna težina, genitalne malformacije, vrijeme od ejakulacije do analize kao i apstinencijski period.

Iako su koncentracija i broj sperme bili niži kod muškaraca začetih ICSI od njihovih spontano začetih vršnjaka, istraživači su također otkrili da niska koncentracija sperme i ukupan broj pokretnih spermija kod očeva nije nužno odgovarala vrijednostima pronađenim kod njihovih sinova.

Zbog toga što se pitanje muške neplodnosti može naslijediti od muškog potomstva, rezultati studije nisu u potpunosti iznenađujući, napominju autori. Još uvijek je moguće da neki parovi možda žele razmisliti o alternativnim IFV opcijama poput donora sperme kako bi se izbjegli ovi problemi, rekli su.

Dok podaci iz ovog rada pokazuju da je kvaliteta sperme odraslih muškaraca rođenih putem ICSI znatno niža od kvalitete sperme muškaraca začetnih prirodno, oni također pokazuju da se čini da postoji loš odnos između kvalitete sperme ICSI rođenih muškaraca i njihovih očeva, rekao je Allan Pacey, istraživač s University of Sheffield u Velikoj Britaniji koji nije sudjelovao u studiji.

‘To znači da bi automatski slijedilo da će ICSI začeti muškarci uvijek imati lošu plodnost kakva je bila kod njihovih očeva’, dodao je Pacey.

Umjesto toga, rezultati ukazuju da neki muškarci začeti metodom ICSI mogu još uvijek biti očevi prirodnim putem, rekao je Richard Sharpe, istraživač reproduktivnog zdravlja na University of Edinburgh koji nije sudjelovao u studiji.

‘To ima smisla za njih –  da započnu proces da začmu dijete kada su oni i njihove partnerice mlađi jer sve šanse za plodnosti opadaju s godinama’, rekao je Sharpe.

No, ne trebaju pretpostaviti da prirodno začeće ne dolazi u obzir.

‘Nema razloga da traže pomoć za neplodnost ili savjet sve dok nisu probali postati očevi spolnim odnosom nekoliko godina’, rekao je Sharpe.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.