13 načina da ojačate samopouzdanje svoje kćeri

U kulturi zasićenoj digitalno promijenjenim fotografijama nemoguće tananih žena, odgajanje djevojčica punih samopouzdanja može biti prilično zastrašujuće. No, kao roditelj, imate velik utjecaj – i na ono što kažete i po onome što činite.

Evo nekoliko savjeta stručnjakinja Catherine Steiner-Adair, kliničke psihologinje, školske savjetnice i kreatorice Full of Ourselves, društveno emocionalnog programa za djevojčice, Aneae Bogue autorice 9 načina kako uništavamo naše djevojčice i kako to možemo zaustaviti te kreatorice REAL Girl, programa osnaživanja za djevojčice, te Mary Rooney kliničke psihologinje koja se bavi mladima.

1. Modelirajte prihvaćanje tijela

Majke imaju velik utjecaj na sliku o vlastitom tijelu svojih kćeri. Ne pitajte stoga: ‘Jesam li debela u ovim trapericama?’ ili opsesivno da na glas propitujete hranu ili da o svom izgledu govorite loše. Izbjegavajte ono što dr. Steiner-Adair zove ‘moralnost oralnosti’ – razgovor o hrani i sebi kao o ‘dobrom’ ili ‘lošem’. Npr. ‘Bila sam loša danas. Jela sam pizzu. Preskačem desert’.

2. Učinite svoje kćeri medijski pismenima

Gledajte s njom televiziju i razgovarajte o onome što vidite, kaže dr. Steiner-Adair. ‘Pomozite joj da razvije kritičko oko kroz koje će moći dekodirati i filtrirati medijske poruke’.

3. Ne odgajajte kćer da ugađa

Potičite ju da se zalaže za ono što joj je potrebno i želi. ‘Stvarajte mogućnosti za nju da koristi svoj glas’, savjetuje Bogue. ‘Pitajte: Što želiš?, a zatim i odlikujte taj izbor’.

4. S timskim sportom počnite rano

Istraživanja pokazuju da djevojčice koje igraju u timovima imaju više samopouzdanje.
‘Postoji vrlo uobičajena korelacija u mom iskustvu’, kaže Bogue, ‘između djevojčica koje igraju timske sportove i djevojčica koje pate manje od niskog samopouzdanja jer gledaju druge djevojčice kako bi pronašle svoje vrijednosti, za razliku od potrage za dječacima kako bi pronašle validaciju’.

5. Mame, ne posuđujte odjeću svojih kćeri

‘Želite da ima svoj stil, svoj izgled’, kaže dr. Steiner-Adair. ‘Naročito, i ovo je vrlo teška stvar, ako imate mamu koja je po društvenim standardima zgodnija i ljepša od svoje kćeri’.

6. Usmjerite svoju pohvale daleko od izgleda

‘Mislim da moramo napraviti vrlo svjestan napor da uravnotežimo naše komplimente o pojavi djevojčica s komplimentima o tome tko ona jest i što radi u svijetu’, kaže Bogue.

‘Izazovite se da uparite svaki kompliment koji dajete o izgledu djevojčice s najmanje dva komplimenta o nečem što nije temeljeno na izgledu, i napravite isto za druge djevojčice s kojima se susretnete – prijateljice vaše kćeri, nećakinje…

7. Pomozite joj izgraditi vještine koje su neovisne o izgledu

‘Uključite ju u aktivnosti koje grade osjećaj samopouzdanja, umjesto da se fokusirate na dobar izgled i stjecanje stvari’, sugerira dr. Rooney.
‘Sport, kazalište, glazba, umjetnost. Sve ovo stvarno može pomoći djevojčicama da se izraze kroz riječi ili kreativnost i aktivnosti umjesto da to naprave kroz svoj izgled.

8. Razgovarajte o školskom kurikulumu svoje kćeri

Uključuje li on žensku perspektivu? ‘Zamislite da sakupljate povijest vaše obitelji’, kaže Bogue. ‘I za mišljenje upitate samo muškarce o njihovim sjećanjima, o njihovoj perspektivi. Razmislite o svim informacijama koje bi u tom slučaju bile izgubljene’.

9. Hvalite svoje kćeri za njezine napore, ne njezin nastup

‘Manje se fokusirajte na ishod i više na napor i razvoj novih vještina’, rekla je dr. Rooney. Majstorstvo je ono koje gradi povjerenje i uči tolerirati da neuspjeh potiče otpornost.

10. Budite oprezni s časopisima koje imate u kući

‘Istraživanja pokazuju’, kaže dr. Steiner-Adair ‘da se nakon 15 minuta gledanja u modni magazin raspoloženje mijenja od znatiželje i entuzijazma prema uspoređivanju sebe i stavljanjem sebe u lošiju perspektivu’.

11. Nemojte loše pričati o drugim ženama

‘I ne dajte da dječaci i muškarci u vašem kućanstvu to rade’, dodaje dr. Steiner-Adair. ‘Ne dopustite da djeca zadirkuju jedno drugo oko hrane ili izgleda. To je jako štetno’.

12. Očevi: Ne tretirajte svoje kćeri kao djevojke u nevolji

‘Kada očevi tretiraju djevojčice kao da su krhka, bespomoćna mala bića’, kaže Bogue, ‘vaša je poruka: vaša je uloga izgledati dobro kako bi vas muškarac spasio’. Umjesto toga, dajte joj mogućnost i alat – da promijeni gumu na automobilu, da upotrijebi svoj glas i da govori za sebe, da se bavi sportom, a sve to kako bi se izbrusila i dobila podršku. Mislim da je dobra mjera za reći da ‘ako bih ja to učinila sa svojim sinom, bila bih spremna to napraviti i sa svojom kćeri’.

13. Provjerite da vaša kćer zna da je volite bez obzira na sve

Mora znati da je volite bez obzira kako se njen izgled može promijeniti ili kako se oblači ili kako bi mogla nešto izvesti’, rekla je dr. Rooney.

‘Jer iako su djeca toliko ovisna o povratnoj informaciji svojih vršnjaka, ono što njezini roditelji misle o njoj važi jednako kao što joj je oduvijek značilo’.

 

Izvor: WebMD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.