Američki zakonodavci istražuju financiranje agencije za rak WHO-a

Dužnosnici zdravstvene istraživačke agencije američke Vlade bit će ispitani od strane kongresnog odbora o tome zašto porezni obveznici financiraju Agenciju za rak, IARC, pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, WHO, suočavajući se kritikama o tome kako klasificiraju kancerogene. 

Pomoćnik U.S. House Committee on Oversight and Government Reform rekao je da su se dužnosnici National Institutes of Health, NIH, složili da se održe sastanci jedan na jedan s Odborom, a nakon što su se zakonodavci počeli pitati o financijskim odobrenjima prem IARC-u, poluatunomnom dijelu WHO-a sa sjedištem u Lyonu, Francuska.

Saslušanje će biti privatno, a dužnosnici NIH-a odgovaratće na pitanja istražitelja iz Odbora, rekao je pomoćnik. Odbor surađuje sa NIH-om kako bi uskoro zakazali sastanak, rekao je pomoćnik, no datum još nije određen.

Sastanak dolazi nakon što je predsjdnik Komisije dodao svoj glas rastućim zabrinutostima među visokim američkim dužnosnicima o načinu na koji IARC pregledava i klasificira tvari (supstance).

U posljednjih nekoliko godina IARC je uzrokovao kontroverze oko toga da li stvari poput kave, mobilnih telefona, obrađenog mesa i ubojice korova – glifosata uzrokuju rak.

Kritičari IARC-a, uključujući industriju, kažu da je ponekad prebrzo zaključiti da tvar može izazvati rak, uzrokujući nepotrebna zdravstvena zastrašivanja. IARC, pak, svoje postupke brani kao znanstveno utemeljene.

26. rujna, u pismu NIH direktoru Francisu Collinsu, predsjednik Oversight Committee Jason Chaffetz opisuje IARC kao onaj koji ‘ima povijest kontroverzi, povlačenja i nedoslijednosti’ i traži očitovanje zbog čega NIH, koji ima godišnji budžet od 33 milijarde američkih dolara, nastavlja financirati IARC.

‘Standardi i određivanje na tragu klasifikacije neke tvari kao kancerogene IARC-a, a time i kancerogenih, čine se proturječne s drugim znanstvenim istraživanjima te su generirale mnogo kontroverzi i alarma’, napisao je Chaffetz.

NIH je potvrdio da je primio pismo Chaffetza i da će ‘odgovoriti direktno Odboru’.

Glasnogovornica IARC-a za Reuters je rekla kako pismo Chaffetza sadrži ‘zablude’ koje direktor IARC-a Chris Wild, nastoji riješiti u svom pismu prema direktoru NIH-a.

Wildeovo pismo, datirano iz 5. listopada, odbacuje tvrdnje Chaffetza i kaže da su IARC-ove klasifikacije, poznate i kao ‘monografije’ ‘rasprostranjeno cijenjene zbog svoje znanstvene rigoroznosti, standardiziranih i transparentnih procesa i slobodom od sukoba interesa’.

Wild također brani IARC-ovu procjenu kave i osporava Chaffetzov opis kao ‘poricanje’.

IARC-ova prethodna procjena kave kao ‘moguće kancerogene’ ažurirana je u lipnju ove godine, kada je IARC rekao da je otkrio ‘da ne postoji konačan dokaz za njegov kancerogeni učinak’.

Izvješće o kavi u 2016. nije bilo ‘poricanje’ nego re-evaluacija temeljena na dodatnih 25 godina znanstvenih dokaza’, rekao je Wild.

Potpuno razotkrivanje

Chaffetz je, međutim, zatražio NIH da detaljno pročešlja standarde za dodjelu bespovratnih sredstava, kritičke provjere i nadzor potpora. Također traži i potpuno razotkrivanje sredstava NIH-a dodijeljenih IARC-u odnosno novca potrošenog u odnosu na aktivnosti IARC-a.

Pitanja odobrenja od strane NIH-a prema IARC-u mogli bi značajan dio IARC-ovih financiranja staviti u opasnost.

Resursi IARC-a relativno su skromni. Njegov prihod u 2014. godini bio je oko 30 milijuna eura.

U svom pismu Chaffetz navodi bazu odobrenja NIH-a koja pokazuje da je IARC-u, ove godine, do sada, dodjelio više od 1.2 milijuna američkih dolara. Baza podataka također pokazuje da je od 1992. NIH IARC-u odobrio oko 40 milijuna američkih dolara.

The American Chemistry Council također se pridružio onima koji izražavaju zabrinutost, u izjavi koja se naslanja na pismo Chaffetza u kojem optužuje ‘dugu povijest IARC-a o prosudbama supstanci kroz fundamentalno manjkav proces koji donosi upitne rezultate’.

‘Pozdravljamo interes House Commitee i nadamo se da će baciti svjetlo na bliske i pomalo neprozirne odnose između IARC-a i NIH-a, uključujući korištenje novca poreznih obveznika za podršku aktivnosti IARC-a’, navodi se u priopćenju.

IARC je u sporu s European Food Safety Authority (EFSA), Ujedinjenim narodima i američkim regulatorima zbog glifosata, naširoko korištenog ubojice korova kojeg razvija Monsanto.

IARC kaže da je glifosat ‘vjerojatno kancerogen’ dok EFSA i nekoliko drugih regulatora navode da nije.

Ovaj spor potaknuo je Roberta Aderholta, predsjednika U.S. congressional Appropriations Subcommittee on Agriculture da u svibnju piše Collinsu iz NIH-a u kojem postavlja upitnim financiranje IARC-a.

U tom pismu Aderholt kaže da se zaključci IARC-a ‘čine kao rezultati značajno manjkavog procesa’ i dodaje da su ‘neki u Akademiji podigli pitanja o kvaliteti znanosti i transparentnosti procesa’.

Spor oko glifosata čeka odluku o tome hoće li ga se ponovo licencirati kao proizvod za korištenje u Europi.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.