Za djecu, psorijaza je povezana s više masti u središtu tijela

Djeca s psorijazom češće imaju deblji struk od djece bez ovog kožnog stanja, ukazujući da se suočavaju s višim rizikom kasnije u životu za bolesti srca i dijabetesa, prema novoj studiji.

Istraživači u Australiji otkrili su da djeca s psorijazom, u dobi od 5 do 16 godina, imaju viši omjer struk-na-visinu, no ne razlikuju se od vršnjaka u stopama pretilosti ili metaboličkog sindroma – klaster faktora rizika za dijabetes, bolesti srca i moždani udar.

Čak 7.5 milijuna Amerikanaca, uključujući djecu, može imati autoimuni kožni poremećaj psorijazu, koja može biti teško liječiva.

Vodeći autor Andrew Lee s Odjela dermatologije na Royal North Shore Hospital u St. Leonardsu, New South Wales i koautori, proučavali su 208 djece regrutirane s pedijatrijskih dermatoloških klinika te privatnih dermatologija.

Od 110 djevojčica i 98 dječaka 135 je imalo psorijazu, a preostalih 73 imalo je neko neupalno stanje kože.

Istraživači smatraju da opseg struka koji je jednak ili veći od pola djetetove visine da je visok. I temeljem mjerenja struka i visine sudionika, 29 % djece s psorijazom imalo je visoki omjer struk-na-visinu, u usporedbi s 11 % onih bez psorijaze, rezultati su objavljeni u JAMA Dermatology.

Autori napominju da odrasli s psorijazom već znaju da imaju povećan rizik od bolesti srca i metaboličkog sindroma, čiji simptomi uključuju višak masnoće oko struka.
Drugi simptomi metaboličkog sindroma uključuju niske razine HDL-a, ‘dobrog’ kolesterola, visoke razine triglicerida, ‘lošu’ masnoću u krvi, povišene razine šećera u krvi.

‘Znamo da je pretilost i prekomjerna tjelesna težina rizičan faktor za razvoj psorijaze’, rekla je dr. Megha M. Tollefson s Mayo Klinike u Rochesteru, Minnesota, koja nije sudjelovala u studiji.

‘Biti pretio ili s prekomjernom tjelesnom težinom je također rizičan faktor za mnoga druga stanja, uključujući metabolički sindrom i kardiovaskularne bolesti’.

‘Teško je zapravo točno reći koliko ‘opasno’ jest stanje s povišenim omjerom struk-na-visinu’, rekla je Tollefsen.

No, studije su pokazale da su djeca s povećanim omjerom struk-na-visinu, čak i ako nisu pretila, u rizičnoj grupi za kardivaskularne bolesti i metabolički sindrom i iz tog razloga se ta djeca moraju pažljivije motriti, rekla je.

‘Kod djece, čini se da pretilost vjerojatno dolazi prije psorijaze, no može biti da su ljudi sa psorijazom, koji nisu pretili, isto u nekom riziku za zdravstvena stanja za koja mi tipično mislimo da su povezana s pretilosti’.

Roditelji djece sa psorijazom trebali bi posebnu pažnju obratiti na održavanje zdravog načina života, uključujući poticanje na vježbanje i uravnoteženu prehranu.

‘Ne postoje formalne preporuke u ovom trenutku da se radi probir djece sa psorijazom na bilo koji drugi način kao na djeci bez psorijaze, no primjereno je uzeti u obzir stroži nadzor te proaktivnije razgovarati o zdravijem načinu života s djetetom i njegovim roditeljima’.

 

Izvor: Reuters

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.