Većina američkih dermatologa prima novac od farmaceutske industrije

Gotovo tri četvrtine američkih dermatologa primili su isplate u vrijednosti kolektivnih 34 milijuna američkih dolara od farmaceutskih kompanija u 2014. podaci su nove analize javnih podataka.

U većini slučajeva, isplate su vrijedile manje od 50 dolara, otkrili su istraživali. No, neki su liječnici primali plaćanja industrije u iznosu najmanje 93 dolara.

‘Većina dermatologa u SAD-u – oko 73 % prema bazi podataka – primilo je neki oblik plaćanja industrije’, rekla je glavna autorica dr. Marie Leger, dermatologinja na Weill Cornell Medicine and NewYork-Presbyterian u New York Cityju.
‘Teško je znati što te uplate znače, no vidjeti da novac ide od industrije prema profesiji dermatologa važno je za razumijevanje odnosa između ovih dviju grupa’, rekla je Leger.

Ona i njezini kolege analizirali su podatke podatke Centra za Medicare i Medicaid Service Sunshine Act Open Payment, koji bilježi uplate napravljene prema liječnicima od strane američkih proizvođača lijekova i drugih organizacija.

Otkrili su da je u 2014. čak 8.333 dermatologa primilo 208.613 različitih uplata u ukupnom iznosu od oko 34 milijuna američkih dolara. Ta plaćanja mogu poprimiti brojne forme i oblike, uključujući darove, donacije, obrazovanje, savjetovanje kao i hranu i pića.

Tih 34 milijuna dolara predstavlja manje od 1 % od oko 65 milijardi američkih dolara koji su plaćeni doktorima u 2014., naveli su znanstvenici u JAMA Dermatology.

Četvrtina dermatologa dobila je manje od 100 američkih dolara, 63 % primilo je manje od 500 $ i 78% primilo je manje od 1.000 dolara.

10 % liječnika primilo je najmanje 3.940 $ što predstavlja 90 % ukupnih uplata dermatolozima.

‘Mislim da smo znali da postoje interakcije, no nismo znali koliko interakcija postoji’, rekao je drugi autor studije dr. Hao Feng, s NYU Langone Medical Center u New York Cityju.
‘Bili smo iznenađeni da je, sve u svemu, riječ o skromnim količinama novca’.

U top 1 % dermatolozi su primili najmanje 93 $ što čini 44 % od ukupnog broja.

Oko 81 % naknade dermatologa došlo je iz farmaceutskih tvrtki.  Gotovo trećina plaćanja bila su izlistana kao govorne naknade, oko 22 % kao konzultantske naknade i oko 17 % kao istraživačke isplate.

Dr. Jack Resneck, sa Sveučilišta California, San Francisco School of Medicine, ističe u popratnom uvodniku da je baza podataka isplata ograničena.

Napisao je da se može popraviti ukoliko provideri imaju dopuštenje da vide koje uplate industrije dostavljaju i po kategorijama, što bi bolje opisivalo interakcije.

‘Neke jednostavne primjene bi znatno poboljšale situaciju’, napisao je.

Budući da u bazi podataka nedostaje informacija o konteksu ovih uplata, teško je dobiti uvid u bolje razumijevanje interakcije između industrije i liječnika’, rekao je Feng.

‘To je nešto zaista teško – ako ne i nemoguće – dobiti informacije iz baze podataka’, rekao je Feng.

Primjerice, Leger se pita može li financijska veza između industrije i dermatologije utjecati na to kako pojedine specijalizacije predstavljaju pacijentima pristup u terminima troškova lijekova.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.