Poljski parlament odbio plan za potpunom zabranom pobačaja

Poljski zakonodavci u četvrtak su odbili planove za gotovo apsolutnom zabranom pobačaja, u hitnom raspoređivanju glasova koji označava prvu veliku domaću prepreku za vladajuće konzervativce, a slijedi ulične prosvjede na tisuće žena u ponedjeljak u Poljskoj.

Vladajuća stranka Law and Justice (PIS) neočekivano je povukla svoju potporu nacrtu prijedloga sastavljenog od neovisnih antiabortus kampanjskih grupa, na izvanrednom sastanku parlamentarnog odbora kasno u srijedu.

‘PIS i dalje nastavlja štititi život’, rekao je šef stranke Jaroslaw Kaszinski. ‘I nastavit će poduzimati akcije u tom pogledu, no bit će to razmotrene akcije’.

Do 100.000 žena odjevenih u crno pridružilo se prosvjednim skupovima diljem Poljske u ponedjeljak protiv planova za jačanje već restriktivnih pravila oko pobačaja u ovoj zemlji.

Zabrinjavajuće za PIS, socijalno konzervativnu euroskeptičnu stranku koja je na vlast došla lani u listopadu s obećanjem da će pomoći siromašnim Poljacima i jačanjem uloge države u ekonomiji, neke su od žena na prosvjedu prethodno navodno glasale za stranku.

Pod odbijenim planovima, pobačaj bi bio dopušten samo u slučaju izravne opasnosti po život majke, no ne bi više bio dozvoljen – kao što je sada – u slučajevima silovanja, incesta ili ozbiljnih zdravstvenih problema majke ili kada bi beba vjerojatno bila trajno hendikepirana.

 

Izvor: Reuters

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Posebna pogodnost za vjerne čitatelje portala Lijecnik.hr i Ljekarnik.hr – Svi koji su pročitali ovaj tekst na dar dobivaju poklon bon od 10 % popusta za naručivanje na našem web shopu Ljekarnik.hr na sve proizvode bez obzira na akciju, a sve do 27. listopada, koji Vam vrijedi za kupnju na Ljekarniku. Promo kod vrijedi mjesec dana bez obzira na iznos naružbe, a kako bi ste iskoristili popust potrebno je odabrati proizvode, dodati ih u košaricu i prije plaćanja unijeti navedeni promo kod.

Vaš promo kod: [highlight color=”yellow”]HVALANAČITANJU[/highlight]

[/box]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.