Današnji roditelji provode više vremena s djecom nego roditelji prije 50 godina

‘Radno, radno, radno’. Ako upitate bilo kojeg roditelja kako je ovih dana vjerojatno ćete dobiti ovaj odgovor. No, unatoč svoj toj zaposlenosti, nova studija otkriva da roditelji danas zapravo provode više vremena sa svojom djecom nego su to činili roditelji od prije 50 godina.

U ispitivanju provedenom od strane znanstvenika na University of California, Irvine, 122.271 roditelja u Kanadi, Velikoj Britaniji, SAD-u, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Sloveniji upitani su da vode dnevnik u kojem će pratiti svoje aktivnosti.

Prema studiji, majke u 1965. godini prošlog stoljeća provodile su u prosjeku 54 minuta dnevno na aktivnosti vezane za svoju djecu, što uključuje pripremu hrane, hranjenje, kupanje, mijenjanje pelena, pomaganje kod odijevanja, čitanje, igranje s djecom i pomaganje oko domaće zadaće. Majke u 2012. udvostručile su tu minutažu, provodeći u prosjeku, oko 104 minuta dnevno na i sa svojom djecom.

Kod očeva se primjećuje i veće povećanje obiteljskog vremena od 16 minuta u 1965. na 59 minuta u 2012.

Zanimljivo, kada je istraživački tim usporedio podatke od roditelja drukčijih razina obrazovanja, otkrili su da majke koje su završile koledže provode 123 minuta svaki dan sa svojom djecom u usporedbi s 94 minuta koliko provode manjke s nižim stupnjem obrazovanja. Isto je i kod očeva. Očevi s diplomom koledža provode 74 minute svaki dan sa svojom djecom dok manje obrazovani očevi provode s djecom 50 minuta dnevno.

U doba ‘zaposlen, zaposlen, zaposlen’, kako je moguće da su današnji roditelji angažiraniji oko djece?

Možda zbog toga jer su današnji roditelji toliko zauzeti aktivnostima koja uključuju upravo njihovu djecu. Jesmo zauzeti – no zauzeti smo radeći stvari s našom djecom što nam omogućuje da više vremena provedemo zajednički kao obitelj.

Koji god razlog bio zanimljivo je napomenuti da uza svu zaposlenost današnjih mladih roditelja još uvijek uspijevamo provoditi više vremena nego ikada s našom djecom. To je trend koji ima prednosti prema djeci kao i prema roditeljima.

 

Izvor: Mother Nature Network

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.