Univerzalno cjepivo protiv gripe dostupno unutar pet godina

Gripa je zarazna bolest dišnog sustava kojeg uzrokuju virusi influenca. U rasponu od umjerene do teške, najbolji način da se prevenira gripu je cijepiti se svake godine.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) godišnje epidemije gripe na svjetskoj razini rezultiraju s brojkom od između 3-5 milijuna slučajeva teške bolesti i između 250.000-500.000 smrti svake godine.

McMaster University’s Michael G. DeGroote School of Medicine u Kanadi, The Icahn School of Medicine ns Mount Sinai u New Yorku i University of Chicago proveli su novo istraživanje temeljem svojih ranijih studija u kojima je otkrivena klasa antitijela koja je u stanju neutralizirati najopasnije vrste virusa gripe.

Novo otkrivena antitijela mogu trenirati imunološki sustav da otkriju dio virusa koji ostaje isti svake godine, što bi moglo utrti put prema univerzalnom cjepivu protiv gripe koje bi zahtijevalo jednu injekciju s cijeloživotnim zaštitnim učincima. Dio virusa je uvijek prepoznatljiv – čak i kada se virus mijenja ili mutira – što znači da se tijelo može zaštititi od gripe.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje svima od dobi od 6 mjeseci i stariji bi se trebali cijepiti protiv gripe svake godine. Sezonska injekcija protiv gripe štiti protiv tri ili četiri virusa gripe – za koja indiciraju istraživanja da će biti najčešći tijekom nadolazeće sezone.

Sezonska cjepiva protiv gripe djeluju na način da uzrokuju stvaranje antitijela u tijelu dva tjedna nakon cijepljenja. Ta se antitijela vežu na virus i preveniraju ga da zarazi stanice.

Univerzalno cjepivo funkcionira na isti način, no ono upreže i bijele krvne stanice da uništavaju zaražene stanice. Dok određena antitijela rade zajedno kako bi upregnuli korisne bijele krvne stanice, druga antitijela blokiraju njihovo zapošljavanje. Istraživači su otkrili da značajnu razliku čini mjesto gdje se antitijela vežu na virus.

Antitijela se vežu na specifične lokacije kako bi ‘pozvali’ bijele krvne stanice

‘Antitijela rade na dva načina. Jedan je da se vežu na virus i preveniraju ga da zarazi stanice. Drugi je način da ‘pozivaju’ druge stanice vašeg imunološkog sustava kako bi ubile zaražene stanice’, rekao je glavni autor dr. Matthew Miller, profesor u Department of Biochemistry and Biomedical Sciences at McMaster.

‘Nije dovoljno samo imati antitijela. Morate imati antitijela koja se vežu za specifična mjesta na virusu. I sada, kada znamo mjesta na koja se antitijela moraju vezati kako bismo ‘pozvali’ te stanice, možemo mijenjati naša cjepiva kako bismo mogli generirati ta antitijela u većem broju’, dodao je.

Cjepivo protiv gripe ostaje predložena ruta za zaštitu protiv virusa. Koliko dobro cjepivo protiv gripe djeluje svake godine ovisi o faktorima poput zdravlja i dobi čovjeka koji se cijepi.

Međutim, drugi faktori koji utječu na ishod cjepiva protiv gripe je sličnost između sezonskih virusnih cjepiva i cirkulirajućih virusa kao i to koriste li se živa ili neaktivna cjepiva.

Univerzalno cjepivo protiv gripe moglo bi spriječiti neusklađenost između cjepiva i cirkulirajućih virusa te bi moglo zaštititi protiv svih sojeva gripe i pojave pandemija gripe.

Osim zaštite protiv gripe, otkriće dr. Millera i njegovog tima, objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences – bi moglo pomoći u poboljšanjima u liječenju protiv drugih bolesti koje bi mogle koristiti antitijela koja privlače bijele krvne stanice kao terapiju, poput raka ili HIV-a.

Dr. Miller zaključuje kazavši da bi univerzalno cjepivo protiv gripe moglo postati dostupno unutar idućih pet godina.

 

Izvor: Medical News Today

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.