Hormonalni kontraceptivi povezani s većim rizikom od depresije

Hormonalna kontracepcija, uključujući pilule protiv začeća, implantate, flastere ili ringove, može povećati izglede žene od depresije i korištenjem antidepresiva, novi su rezultati velike studije na danskim ženama.

Temeljem podataka o korištenju receptnih lijekova na više od milijun žena, istraživači su otkrili da će one žene koje su počele koristiti hormonalnu kontracepciju značajno vjerojatnije naknadno dobiti prvi puta recept za antidepresivne lijekove, u usporedbi sa ženama koje nisu na hormonalnoj terapiji.

Za adolescentice, početak korištenja hormonske kontracepcije bilo je povezano s čak i većim povećanim rizikom od korištenja antidepresiva. Ovisno o tipu hormonalne kontracepcije možda postoji i rizik od dijagnoze depresije.

‘Ovako sveobuhvatna studija o ovom pitanju nikada ranije nije provedena’, rekao je glavni autor studije dr. Ojvind Lidegaard sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Prethodne su studije pokušale pojasniti veze između kontracepcijskih hormona i depresije, napisali su Lidegaard i njegovi kolege u JAMA Psychiatry, no rezultati su se razilazili.

Autori ističu da je prevalencija depresije u životnom vijeku oko dvostruko viša među ženama nego kod muškaraca. Ova se razlika ne pokazuje sve do kraja puberteta. Dva ženska hormona – estrogen i progesteron – smatraju se faktorima u tom povećanom riziku jednom kada započnu reproduktivne godine.

Lidegaard i njegovi kolege koristili su podatke iz Danish Sex Hormone Register Study, koja je uključivala sve žene koje žive u Danskoj. Novi komad istraživanja uključuje žene koje su bile u dobi od 15 do 34 godine od 2000. kroz 2013.

Bilo koja žena s dijagnozom depresije koja se dogodila prije 2000. godine bila je isključena iz analize, kao i žene s bilo kojom drugom većom psihijatrijskom dijagnozom.

Uključene žene praćene su oko sedam godina, pojedinačno. Oko 55 % koristilo je hormonsku kontracepciju tijekom perioda studije. Tijekom tog vremena, 133.178 žena prvi je puta dobilo receptni antidepresiv i 23.077 žena je dobilo dijagnozu depresije.

U usporedbi sa ženama koje nisu koristile hormonsku kontracepciju, one koje su koristile pilule protiv začeća će 23 % vjerojatnije dobiti recept na antidepresiv prvi puta tijekom peridoda studije.

Žene koje su koristile pilule protiv začeća koje su sadržavale hormon progestin su 34 % vjerojatnije dobile receptne antidepresive. Za žene koje su koristile prsten protiv začeća povećani rizik bio je 60 %, a udvostručavao se za žene koje su koristile flastere protiv začeća.

Ovi rizici bili su nešto veći među adolescenticama, istraživači su otkrili.

U odnosu na djevojčice od 15 do 19 godina koje nisu koristile hormonsku kontracepciju, istraživači su otkrili 80 % povećan rizik od toga da se propišu receptni antidepresivi po prvi puta kod djevojčica koje koriste pilule protiv začeća.

Rizik je bio oko 120 % veći među onima koji koriste samo progestin kontracepcijske pilule.

Dok je ukupni rizik da se dijagnosticira depresija bio generalno isti ili niži bez obzira na tip hormonske pilule protiv začeća koju žene koriste, istraživači su otkrili neka povećanja u prvoj dijagnozi depresije za žene koje su koristile specifične tipove hormonalne kontracepcije.

Lidegaard kaže da prethodne studije o hormonalnim kontracepcijama na ženama možda nisu iznašle razliku u liječenju depresije ili dijagnostike jer žene koje su doživljavale promjene raspoloženja nakon što su počele uzimati hormonsku kontracepciju često su prestale uzimati pilule i opet su postale ne korisnice.

Istraživači upozoravaju da su njihovi nalazi ograničeni od strane nekoliko faktora. Primjerice, činjenica da su antidepresivi ponekad propisivani za druge razloge osim depresije. Također, depresija je izlistana kao potencijalna nuspojava hormonalne kontracepcije, napisali su, stoga pilule i uređaji možda nisu propisivani toliko često ženama koje su već u riziku, što bi značilo da je rizik od stvarne depresije viši nego što rezultati indiciraju.

‘Sve žene, liječnici i savjetnici o kontracepciji trebali bi shvatiti da postoji ova potencijalna nuspojava kod korištenja hormonalnih kontraceptiva’, rekao je Lidegaard.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.