Bivši voditelj prodaje Insysa uhićen zbog prevare s opioidnim lijekom

Bivši voditelj prodaje tvrtke Insys Therapeutics uhićen je u četvrtak pod optužbom da je sudjelovao u prevarantskoj shemi plaćanja mita liječnicima kako bi propisivali lijek koji sadrži opioidni fentanil, navode američki tužitelji.

Jeffrey Pearlman (49), optužen je u kaznenoj prijavi podnesenoj saveznom sudu u New Havenu, Connecticut, čime je postao zadnji u nizu slučajeva pojedinaca koji se suočavaju s progonom u vezi vladinog istraživanja koje uključuje lijek Insysa Subsys.

Iako tužitelji nisu identificirali Insys po imenu, LinkedIn profil Pearlmana pokazao je da je radio u Insysu od 2012. do 2015., a opis njegovog poslodavca, od strane vlasti, odgovara farmaceutskoj kompaniji smještenoj u Arizoni.
Nakon uhićenja Pearlman je pušten na slobodu nakon ročišta na 200.000 dolara obveznica, naveli su tužitelji.

Scott Resnik, Pearlmanov odvjetnik kaže da se njegov klijent ‘namjerava braniti protiv trenutnih optužbi’.

Glasnogovornica Insysa nije odgovorila na zahtjeve za komentarom.
Optužbe dolaze kako se Insys suočava s brojnim državnim i saveznim istragama koje uključuju lijek Subsys dok američke vlasti traže način za borbu protiv nacionalne epidemije zloupotrebe opioida.

Subsys, koji je pokrenut 2012., je sprej odobren za upravljanje boli kod pacijenata s rakom, a koji sadrži fentanil. Fentanil je lijek koji je 100 puta jači od morfija i 50 puta jači od heroina, a stvara visoku ovisnost. Lijek Subsys tvrtki je generirao 329.5 milijuna američkih dolara neto prihoda u 2015.

Tužitelji navode da su Pearlman i prodajni predstavnici kojima je upravljao poticali liječnike, registrirane medicinske sestre napredne prakse i pomoćnike liječnika da propisuju Insys fentanil sprej plaćajući im da sudjeluju u lažnim programima izlaganja.

Naknade izlagačima su bile u rasponu od 1.000 do nekoliko tisuća američkih dolara, navode tužitelji. Jedan pružatelj zdravstvenih usluga iz Connecticuta, koji je sudjelovao u ovim prevarantskim programima zaradio je 83.000 američkih dolara provizije propisavši fentanil sprej, navode tužitelji.

Kao rezultat sheme, federalni programi zdravstvene zaštite navukli su na vrat milijune dolara gubitaka, kažu tužitelji.

Slučaj je posljednji u nizu protiv pojedinca povezanih s Insysom i Subsysom.

U lipnju, savezni tužitelj na Manhattanu podigao je optužnicu protiv dva bivša zaposlenika Insysa, Jonathana Ropera i Fernanda Serrana, za sudjelovanje u sličnoj prevarantskoj shemi za primanje naknade kao izlagači. Izjasnili su se da nisu krivi.

U kolovozu, odvjetnik iz Illinoisa tužio je Insys optužujući tvrtku za lažni marketing i prodaju Subsysa liječnicima za upotrebu off label (lijek koji se koristi za medicinsko stanje koje nije specificirano u odobrenju FDA na etiketi pakiranja).

 

Izvor: Reuters

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Posebna pogodnost za vjerne čitatelje portala Lijecnik.hr i Ljekarnik.hr – Svi koji su pročitali ovaj tekst na dar dobivaju poklon bon od 10 % popusta za naručivanje na našem web shopu Ljekarnik.hr na sve proizvode bez obzira na akciju, a sve do 27. listopada, koji Vam vrijedi za kupnju na Ljekarniku. Promo kod vrijedi mjesec dana bez obzira na iznos naružbe, a kako bi ste iskoristili popust potrebno je odabrati proizvode, dodati ih u košaricu i prije plaćanja unijeti navedeni promo kod.

Vaš promo kod: [highlight color=”yellow”]HVALANAČITANJU[/highlight]

[/box]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.