Europska agencija za sigurnost hrane objavljuje studiju o glifosatu

Europski sigurnosni Watchdog objavit će podatke iz nekih znanstvenih studija koje je pregledao u svojoj procjeni o glifosatu, sastojku u Monsantovom naširoko rasprostranjenom herbicidu Roundup, predmetu žestokog spora oko mogućeg rizika od uzrokovanja raka kod ljudi

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u četvrtak je najavila da je odlučila objaviti sirove podatke u sklopu svog ‘opredjeljenja da otvori procjenu rizika’.

EFSA je primila nekoliko zahtjeva za podacima u vezi sa svojom procjenom glifosata, uključujući članove Europskog parlamenta.

‘Transparentnost i otvorenost su bitne vrijednosti za EFSA-u jer oni jačaju povjerenje u znanost’, rekla je EFSA u priopćenju. ‘Informacije će se podijeliti s grupom članova EP-a nakon javnog pristupa prema zahtjevu za dokumentom’.

Nije jasno kada će podaci biti objavljeni.

Glifosat koji se koristi u Roundupu kao i drugi ubojice korova tvrtke Monsanto, u središtu je spora u Europi i SAD-u o tome je li njegovo rasprostranjeno korištenje na usjevima može povisiti rizik od raka kod ljudi.

Monsanto je dugo branio sigurnost svojih herbicida, kazavši kako je obnovljena licenca u Europi vitalna za europske poljoprivrednike.

Europska unija u srpnju je odobrila privremeni produžetak odobrenja za glifosat, čekajući daljnje znanstveno istraživanje, nakon što se prijedlog za potpunom obnovom licence susreo s opozicijom nekih zemalja članica i kampanjskih grupa.

Pitanje o glifosatu eksplodiralo je u ožujku 2015. nakon što je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) sa sjedištem u Lyonu i dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekla da je glifosat ‘vjerojatno kancerogen’.

Ovaj je nalaz bio u sukobu s prethodnom procjenom rizika u Njemačkoj i SAD-u, da bi sedam mjeseci kasnije EFSA nakon vlastite procjene rekla kako ‘nije vjerojatno da glifosat predstavlja kancerogenu opasnost za ljude‘.

Neke kampanjske grupe uključene u gužvu ukazale su da je EFSA pod utjecajem studija koje podupire Monsanto. Neki analitičari tvrde da bi se kompanija mogla suočiti sa 100 milijuna dolara gubitaka ukoliko se ovaj ubojica korova zabrani u Europi.

Prema podacima koje je objavio IARC, glifosat je registriran u ‘više od 130 zemalja od 2010.’ i jedan je od najkorištenijih ubojica korova na svijetu.

 

Izvor: Reuters

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Posebna pogodnost za vjerne čitatelje portala Lijecnik.hr i Ljekarnik.hr – Svi koji su pročitali ovaj tekst na dar dobivaju poklon bon od 10 % popusta za naručivanje na našem web shopu Ljekarnik.hr na sve proizvode bez obzira na akciju, a sve do 27. listopada, koji Vam vrijedi za kupnju na Ljekarniku. Promo kod vrijedi mjesec dana bez obzira na iznos naružbe, a kako bi ste iskoristili popust potrebno je odabrati proizvode, dodati ih u košaricu i prije plaćanja unijeti navedeni promo kod.

Vaš promo kod: [highlight color=”yellow”]HVALANAČITANJU[/highlight]

[/box]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.