Više američkih beba rađa se ovisno o opijatima poput heroina

Udio američkih beba koje pate od sindroma odvikavanja nakon izloženosti heroinu ili receptnim opijatima u maternici više se nego udvostručio u manje od jednog desetljeća, sugerira studija.

Istraživači su se fokusirali na ono što je poznato kao neonatalni apstinencijski proces, stanje nalik na simptome odvikavanja koje se razvije kada bebe u biti postanu ovisne o lijekovima koje su njihove majke koristile u trudnoći.

Na nacinalnoj razini, stopa neonatalnog apstinencijskog sindroma koja uključuje korištenje opijata od strane majki – a što uključuje heroin kao i receptne narkotike poput kodeina i Vicodina – skočila je s 2.8 slučajeva na svakih 1.000 rođenja u 2009. na 7.3 slučajeva na svakih 1.000 rođenja u 2013. otkriva studija.

‘Barem neke od ovog vala u slučaju računaju u politiku lijekova namijenjenu na slamanje zloupotrebe receptnih droga i borbu protiv epidemije metamfetamina’, rekao je glavni autor studije dr. Joshua Brown, istraživač na University of Kentucky u Lexingtonu.

‘Politika droga s ranih 2000. bila je učinkovita u smanjenju opskrbe – vidjeli smo pad zloupotrebe metamfetamina i došlo je do smanjenja u nekim aspektima zloupotrebe receptnih droga’.

‘Međutim, neizravni rezultati, većinom porasta heroinske zloupotrebe, vjerojatno se nije očekivao i tek sada to počinjemo uviđati’.

Rezultati trenutne studije dodaju se sve većoj količini dokaza koji upućuju na val tek rođenih beba koje pate od simptoma odvikavanja od opijata. Jedno izvješće prošlog mjeseca iz Američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti otkrilo je i veći porast stope beba rođenih sa neonatalnim apstinencijskim procesom na dulji period, s 1.5 slučajeva na svakih 1.000 rođenja u 1999. do 6 slučajeva na 1.000 rođenja u 2013.

Istraživači CDC-a također su otkrili velike razlike u neonatalnom apstinencijskom sindromu po državama, na način da je u 2013. 0.7 slučajeva na svakih 1.000 rođenja bilo u državi Havai, do 33.4 slučajeva na 1.000 rođenja u West Virginiji.

‘Znamo da su neke države teže pogođene opioidnom /heroinskom epidemijom. Te države su ruralna i siromašnija područja SAD-a poput Mississippija, Alabame i West Virginije’.

Izvješće je objavljeno u časopisu JAMA Pediatrics.
Iako studija nije gledala zdravstvene ishode za bebe koje pate od simptoma odvikavanja, te su bebe zahtijevale intenzivnu medicinsku skrb.

Ove bebe mogu imati probleme središnjeg živčanog sustava koji se očituje u napadajima i tremorima, gastrointestinalnim problemima i poteškoćama s hranjenjem, problemima s disanjem kao i nestabilnom tjelesnom temperaturom.

‘Tipično, bebe u bolnicama ostaju nekoliko tjedana nakon rođenja i primaju niske doze metadona, lijeka dizajniranog da odbije ovisnike od heroina i receptnih opijata’, rekao je Brown.

‘Liječenje može ublažiti simptome odvikavanja kod novorođenčadi, no ne mora nužno riješiti razvojne probleme koje ta djeca kasnije mogu imati’, rekao je dr. William Carey, istraživač pedijatrije na Mayo Clinic Children’s Center u Rochesteru, Minnesota.

‘Dok je zloupotreba receptnih opijata u padu, upotreba nedopuštenih opijata se povećala’, rekao je Carey koji nije sudjelovao u studiji.

‘Obzirom da je majčinsko korištenje ili receptnih opijata ili nedozvoljenih opijata povezano sa simptomima odvikavanja kod novorođenčadi, razumno je misliti da bilo kakvo povećanje u ukupnoj upotrebi opijata će biti povezano s povećanim rizikom u stopi neonatalnog apstinencijskog sindroma’.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Posebna pogodnost za vjerne čitatelje portala
Lijecnik.hr i Ljekarnik.hr – Svi koji su pročitali ovaj tekst na dar dobivaju poklon bon od 10 %
popusta za naručivanje na našem web shopu Ljekarnik.hr na sve proizvode bez obzira na
akciju, a sve do 27. listopada, koji Vam vrijedi za kupnju na Ljekarniku. Promo kod vrijedi
mjesec dana bez obzira na iznos naružbe, a kako bi ste iskoristili popust potrebno je odabrati
proizvode, dodati ih u košaricu i prije plaćanja unijeti navedeni promo kod.

Vaš promo kod: [highlight color=”yellow”]HVALANAČITANJU[/highlight]

[/box]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.