Dodatak vitamina C povećava učinkovitost u liječenju raka

Novi eksperiment na staničnim kulturama pokazuje da je tretman raka protiv leukemije učinkovitiji u napadanju stanica raka kada se kombinira s malim dozama vitamina C. Ovo sugerira da pacijenti koji imaju leukemiju mogu imati prednosti od uzimanja dodatnog vitamina C tijekom svog tretmana.

‘U malim dozama, vitamin C pomaže aktivirati ugrađeni samoubilački mehanizam u stanicama raka, ubijajući više stanica. Nada je daleko učinkovitija za tretmane ove vrste leukemije’, rekla je koautorica studije Kristen Grønbæk, klinička profesorica s Odjela za hematologiju i kliničku medicinu na University of Copenhagen, Danska.

Novi rezultati objavljeni su u Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vitamin C čini da stanice raka počine samoubojstvo

Znanstvenici iza istraživanja testirali su kako stanice raka reagiraju na lijek azacitidine, koji se obično koristi za liječenje leukemije. Azacitidin je zamjena za određenu skupinu gena u DNA koji čini da stanice raka misle da su zaražene virusom, što ih potiče da umru.

Vitamin C pomaže i aktivirati ove gene i kada se ovo dvoje kombinira, samodestruktivni učinak stanica raka povećava se dva do tri puta nego što to čini azacitidin sam.

Znanstvenici su također otkrili da vitamin C sam po sebi nema apsoilutno nikakav učinak na stanice raka.

‘Studija je provedena na staničnim kulturama raka i prije nego se bilo što uvjerljivo može reći o učinku na ljudskim pacijentima potrebno je provesti opsežna klinička ispitivanja’, kaže Grønbæk.

Kolege: Rezervirani optimizam

Profesor Lars Ove Dragsted s Odjela za nutriciju, vježbanje i sport Sveučilišta Kopenhagen, Danska, nije sudjelovao u novoj studiji i oprezno je optimističan oko novih rezultata.

‘Rezultati su interpretacija djelovanja vitamina C u staničnim kulturama, no postoji i mnogo drugih tumačenja’, kaže Dragsted.

Primjerice, kaže, sadržaj kisika u staničnim kulturama nije isti kao u našem krvotoku što može biti presudna razlika koja znači da neće raditi na pacijentima, kaže profesor.

No, slaže se da je ideja zanimljiva i da bi se trebala dalje testirati.

‘Ideja bi se definitivno trebala testirati dalje, jer nemamo učinkovitu terapiju za neke tipove leukemije. Važno je naglasiti da samo uzimanje visokih doza vitamina C neće pomoći ili prevenirati leukemiju’, rekao je.

Ispitivanja na ljudima na putu

Pilot studija, u kojoj Grønbæk i njezin tim dodaju vitamin C ili placebo na postojeće liječenje azacitidinom na maloj grupi pacijenata već je u tijeku.

‘Moramo biti sigurni da radi na sličan način na živim pacijentima i da kombinacija nema štetan utjecaj ni na što drugo nego na stanice raka. Snažno preporučujemo da bolesnici ne odlaze i ne koriste dodatan vitamin C prije nego se ispitivanje provede’, rekla je.

‘Ukoliko tretman radi u pilot ispitivanju onda ćemo nastaviti u većoj kontroliranoj studiji gdje ćemo testirati ovu kombinaciju na više pacijenata. Nakon toga, ovo bi moglo postati dio budućih planova liječenja. Držimo fige da će raditi na pacijentima’.

 

Izvor: ScienceNordic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.