Širenje raka dojke pod utjecajem cirkadijurnog gena

Varijacije u genu koji je uključen u tzv. cirkadijurne ritmove koji kontroliraju sve, od stanične diobe do spavanja, mogao bi također promicati širenje raka dojke na druge organe, nova je studija.

U studiji na miševima, istraživači su pokazali kako samo malo različita verzija gena nazvanog Arntl2 može pomoći u širenju stanica raka. Kada su analizirali gene pacijenata oboljelih od raka dojke, također su pronašli da je barem jedna verzija Arntl2 bila doista povezana s time koliko su žene poživjele bez znakova bolesti.

‘Naši rezultati pokazuju da postoji veza između nasljednih čimbenika koji mogu utjecati na to kako se dobro cirkadijurni ritmovi mogu regulirati i vjerojatnosti da će se rak dojke prošiririti’, rekao je viši autor studije Kent Hunter, istraživač u Nacionalnom institutu za rak u Bethesdi, Maryland.

‘Aktivnosrt Arntl2, koji regulira kada se i ako se određeni drugi geni aktiviraju, može utjecati na to hoće li se uobičajeni teško liječivi tip maligniteta, poznatog kao negativni tumori dojke estrogenskih receptora – proširiti i postati smrtonosniji’, napisali su Hunter i kolege u časopisu PLOS Genetics.

Kada se rak dojke ne širi, 99 % žena preživi najmanje pet godina nakon dijagnoze, autori su zaključili. No, kada se širi ili metastazira, petogodišnji izgledi preživljavanja padaju na 26%.

S negativnim tumorima estrogenskih receptora, hormonska terapija vjerojatno neće raditi, čime ženi ostavlja manje mogućnosti liječenja nego bi imala s drugim vrstama raka dojke.

Studija je otkrila da je jedna posebna verzija gena Arntl2 povezana s 29 postotnim nižim rizikom od smrti za žene koje ga imaju. To bi moglo predvoditi tretmane za žene s ovim ili drugim naslijeđenim verzijama gena, a isto tako, ovaj gen čini potencijalnom metom za razvoj novih lijekova, navode istraživači.

Ovaj i drugi ‘satni geni’ prethodno su povezani s rizikom od raka te obrascima spavanja, koji su također regulirani od strane cirkadijurnih ritmova u tijelu.

‘Znamo da je redovito spavanje važan dio našeg cirkadijurnog ritma i znamo da je veći dio našeg zdravlja, naročito obzirom na popravak DNA kada govorimo o raku, reguliran od strane cirkadijurnog ritma’, rekla je Cheryl Thompson, istraživačica na Case Western Reserve University, koja nije bila uključena u studiju.

‘Žene, naravno, ne mogu kontrolirati hoće li naslijediti genetsku varijaciju u genu Artl2’, napominje Amanda Phipps, epidemiologinja na Sveučilištu u Washingtou, koja nije bila uključena u studiju.

‘Međutim, nakon ovog istraživanja, postoji sve više dokaza koji podupiru zdravstvene prednosti kvalitetnog spavanja’, rekla je Phipps.

‘U našem istraživanju, nedavno smo pronašli da je preživljavanje od raka dojke najsiromašnije među ženama koje su prije dijagnoze raka dojke obično spavale manje od 6 sati po noći’.

‘U terminima prevencije raka, ženama se tradicionalno savjetuje da se fokusiraju na način života, poput toga da dobro jedu i da dovoljno vježbaju, izbjegavaju pušenje ili previše alkohola’.

‘Međutim, s rastućim prepoznavanjem prema zdravstvenim implikacijama loše kvalitete ili nedovoljno sna, vjerojatno je da se napori u prevenciji raka mogu proširiti na preporuku za zdravo spavanje’, rekao je Phipps.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.