Slovenski liječnici: Potpunom legalizacijom konoplje suzbiti rast crnog tržišta

Medicinska konoplja koja ublažava bolove i simptome kod nekih teških bolesti mogla bi se u Sloveniji početi izdavati na recept, uz priznavanje troškova liječenja iz redovnog osiguranja, ako liječnička komora prihvati prijedlog radne skupine za korištenje kanabinoida u medicini.

Liječnici u sustavu slovenskog javnog zdravstva ne mogu legalno u većoj mjeri propisivati medicinsku konoplju svojim pacijentima, ali ih se 65 % slaže da se to omogući i potpuno legalizira, pokazalo je ispitivanje radne skupine.

Trećina liječnika priznaje da je zbog sadašnje situacije svojim teškim bolesnicima savjetovala da uzimaju konoplju, ali i da ne prekidaju službenu propisanu terapiju, a svaki deseti liječnik priznaje da je bolesnike upućivao na crno tržište.

To je riskantno jer su pacijenti prisiljeni kupovati neprovjerene preparate te posljedice mogu biti teške, a bilo je smrtnih slučajeva. Legalizacijom tržišta za te preparate spriječile bi se manipulacije  i uveo red.

Neki ‘alternativci’ koji imaju takve preparate, ljudima se predstavljaju kao iscjelitelji, a konoplju nude kao lijek za sve bolesti jer im je motiv novac’, kazao je dr. Miha Krek iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje te istaknuo da ‘S time treba prestati’.

Legalizacija i propisivanje kanabinoida preko službenih recepata, kao i izdavanje konoplje u ljekarnama, suzbilo bi ‘divlje tržište’ tim preparatima koje se stalno širi, ističe.

Na opasnosti nekontroliranog uzimanja konoplje upozorila je dr. Danica Rotar Pavlič, članica odbora za pravno-etička pitanja na slovenskoj liječničkoj komori.

‘Liječnici koji su to ne samo po diplomi nego i po srcu znaju da potreba po konoplji postoji, ali primjećujemo i nekritično uzimanje konoplje u obliku smole ili ulja, što kod nekih klasičnih oboljenja stanje pacijenta može dodatno pogoršati’, rekla je za ljubljanski list ‘Žurnal’.

Postoje i ideje da se kanabinoidi teškim pacijentima priznaju kao trošak kroz sustav javnog zdravstva.

Slovenski liječnici od 2014. godine smiju propisivati lijekove od sintetičkog kanabinoida THC, ali pacijenti s tim receptom legalizirani sintetički kanabinoid THC onda moraju kupovati u Austriji, pri čemu ih mjesečna terapija stoji oko 150 eura.

Zato radna skupina za problematiku primjene kanabinoida u medicinske namjene predlaže ministarstvu zdravlja da se nabavi dovoljna količina kanabinoida koja bi bila dostupna u domaćim ljekarnama i da troškove pacijentima pokriva zdravstvena blagajna.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.