PIK Vrbovec za 25 posto smanjila udio soli u svojim proizvodima

Prehrambena industrija Vrbovec predstavila je u srijedu asortiman mesnih proizvoda koji od sada sadrže 25 posto manje soli, slijedeći tako Nacionalnu strategiju o smanjenju prekomjernog unosa kuhinjske soli u organizam.

Također je predstavljena kampanja ‘Manje je više – Redukcija soli’, kojom je obuhvaćeno preko 90 proizvoda te tvornice.

Prekomjeran unos soli u organizam uzrok je brojnih bolesti poput dijabetesa, pretilosti, srčanih, bubrežnih i plućnih bolesti, a najveća količina soli unosi se kroz hranu.

Hrvatski građani u prosjeku dnevno unesu 11,6 grama kuhinjske soli, što je dvostruko više od preporučenog dnevnog unosa koji iznosi 5-6 grama. Unatoč tome, većina građana smatra da ne jede preslanu hranu, a brojna istraživanja potvrđuju kako je jedan od glavnih razloga – nedovoljna educiranost i svjesnost o štetnim učincima prekomjernog unosa kuhinjske soli.

Ukoliko bi se potrošnja soli smanjila na preporučene količine, globalne procjene govore da bi se moglo spasiti preko 2,5 milijuna života godišnje.

Ines Bertinovec, direktorica razvoja PIK Vrbovca, kaže kako su prva tvrtka u Hrvatskoj koja je smanjila udio soli u mesnim proizvodima, čime su stvorili dodanu vrijednost za potrošače te podignuli ljestvica kvalitete daleko iznad konkurencije.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.