GlaxoSmithKline imenovao insidericu kao izvršnu direktoricu kompanije

GlaxoSmithKline imenovao je svoju novu predsjednicu uprave. Emma Walmsley (47), koja je vodila posao za zdravlje potrošača u GSK-u postala je prva žena koja je preuzela kormilo jedne tvrtke Big pharme.

Walmsley u svoj novi ured seli u ožujku, kada sadašnji predsjednik Uprave Andrew Witty odlazi u mirovinu. No, Walmsley će se Upravi pridružiti s 1. siječnja.

Dolazeći iz divizije za potrošače, Walmsley se pridružuje valu farmaceutskih šefova s iskustvom u komercijalnim funkcijama, te u nekoliko slučajeva, poslovima robe široke potrošnje.
Prije dolaska u GSK 2010. godine, Walmsley je bila na čelu jedinice za potrošače L’Oreala za Kinu kao što je sadašnji CEO Novartisa Joe Jimenez u farmaciju došao iz Heinza.

Walmsley se također pridružila valu novih izvršnih direktora u periodu biofarmacije, s 11 glavnih CEO promjena koje su napravljene od početka prošle godine.

Walmsley ispred sebe ima težak posao: Bit će zadužena za vođenje GSK u vremenu kada se kompanija još uvijek suočava sa skepticizmom o novom high-volumeu, poslovnim modelom nižih cijena koje je Witty najavio lani. Strategija se čini se isplaćuje, a GSK pobijedio je očekivanja za drugo tromjesečje zaredom.

‘Obnova GSK je u tijeku’, rekao je analitičar Bernsteina Tim Anderson, napominjući da su nisko marginalna cjepiva i potrošačke jedinice igrali veliku ulogu u preokretu, baš kako je Witty zamislio.

Walmsley je oduvijek bila među najjačim unutarnjim kandidatima za novog CEO tvrtke, uz farmacuetskog šefa Abbasa Husara i šefa proizvodnje Rogera Connera.

Njezino imenovanje vjerojatno će se gledati kao signal da će GSK zadržati potrošačko poslovanje kao temeljni dio svog poslovanja.

‘Izbor Emme Walmsley ukazuje na strategiju razvoja, a ne revolucije’, rekao je Joe Walters, viši menadžer na Royal London Asset Management, jedan od 30 najvećih investitora GSK.

 

Izvor: Reuters, Fierce Pharma

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.