Pedijatri: Kodein nije siguran za djecu

Kodein nije siguran za djecu i ne smije se koristiti za ublažavanje bolova ili ublažavanje kašlja, upozoravaju vodeći američki pedijatri.

Kodein se desetljećima propisuje za obje svrhe, unatoč sve većem broju dokaza koji ukazuju da kodein ne radi baš uvijek i da ponekad uzrokuje ozbiljne ili potencijalno fatalne nuspojave, naveli su liječnici u priopćenju American Academy of Pediatrics.

‘Čvrsto vjerujemo da nikada ne postoji razlog da se djeci daje kodein’, rekao je glavni autor izjave dr. Joseph Tobias, s Državnog Sveučilišta Ohio i dječje bolnice u Columbusu.

Kodein je povezan sa po život opasnim situacijama ili fatalnim respiratornim problemima kod djece više od jednog desetljeća’, naveli su Tobiasi kolege u izjavi objavljenoj u časopisu Pediatrics.

Nedavna revizija, koju je provela američka Administracija za hranu i lijekove (FDA), potencijalnih nuspojava kodeina kod djece identificirala je 64 slučaja teško usporenih srčanih otkucaja te 24 smrti vezanih za lijek, uključujući 21 smrt djece ispod 12 godina.

Respiratorni problemi često se razviju nakon što djeca imaju operaciju za uklanjanje adenoida i tonzila, procedura koje se provode kako bi se riješili problemi sa začepljenim disanjem tijekom sna ili izliječila akutna ili kronična upala krajnika.

Općenito, pronađeni su po život opasni događaji kao i smrti povezane s kodeinom kod relativno male djece koja su primila kombinaciju acetaminofena i kodeina nakon procedure.

Poneka djeca s nedijagnosticiranim noćnim problemom s disanjem također mogu imati problema s disanjem nakon uzimanja kodeina, a može se povećati i rizik od pretilosti kod djece.

Kada su liječnici vagali rizike propisivanja kodeina djeci, također su uzeli u obzir slučajeve kada nije bilo dovoljno dokaza da lijek djeluje.

Postoji malo dokaza da je lijek učinkovit u tretiranju kašlja djece, a više dokaza upućuje na to da neka djeca neće reagirati na liječenje boli.

Dio problema je način na koji se kodein obrađuje u tijelu. Pomoću jetre, kodein se pretvara u morfij koji može olakšati bol. No, genetske razlike mogu potaknuti jetru na stvaranje premalo ili nedovoljno morfija. Premalo znači da lijek ne djeluje, a previše znači da može doći do opasnih pa čak i fatalnih usporavanja disanja.

Unatoč sve većem broju zabrinutosti i pitanja o tome radi li kodein, lijek se još uvijek naširoko propisuje i dostupan je bez recepta u 28 država SAD-a.

2013. FDA je naredio da se na kodein stavi upozorenje ‘black box’ kako bi upozorio liječnike da ne daju lijek djeci koja su prošla operaciju adenoida ili tonzila.

Mnoge velike dječje bolnice diljem SAD-a već su obavijestile liječnike da prestanu propisivati kodein, napominje dr. Constance Houck, istraživačica na dječjoj bolnici Boston i jedna od autorica izjave.

Kodein ne, oksikodon i hidrokodon da

‘Ova izjava znači da osiguramo da su svi pedijatri, subspecijalisti pedijatrije i pedijatrijski kirurški specijalisti (uključujući stomatologe) svjesni problema s kodeinom i da to prepoznaju, a zbog sigurnosti svojih pacijenata oni bi se trebali prebaciti na drugu opciju oralnih opioida’, rekla je Houck.

‘Opioidi se nikada ne bi trebali propisivati za kašalj i postoje drugi opiodi poput oksikodona i hidrokodona koji su dostupni za korištenje kod djece koji bi se umjesto kodeina trebali propisivati’, dodala je Houck.

‘Roditelji ne bi trebali pretpostavljati da je u redu dati kodein djeci bez da prvo posjete liječnika’, rekao je dr. Alan Woolf, istraživač na Harvard Medical School, koji nije bio dio istraživača koji su sastavljali izjavu.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.