GlaxoSmithKline smanjuje cijenu cjepiva za migrante, podupire biospremnost

GlaxoSmithKline reže cijenu svog cjepiva protiv upale pluća za migrante, nakon pritužbi o ‘zelenaškoj’ cijeni cjepiva od strane medicinske organizacije Liječnici bez granica.

Britanski farmaceutski proizvođač rekao je u ponedjeljak da će osigurati Synflorix, koji štiti djecu od upale pluća i drugih bolesti, po sniženoj cijeni od 3.05 američkih dolara po dozi.

U humanitarnim hitnim slučajevima gdje Vlade država nisu u stanju pružiti njegu, GSK najavljuje da će dostaviti cjepivo nevladinim organizacijama po sniženoj cijeni kako bi djeca ostala zaštićena.

U Grčkoj, Liječnici bez granica kažu da su bili prisiljeni platiti 65 američkih dolara po dozi u lokalnoj ljekarni kako bi mogli cijepiti 5.000 migrantske djece koji su otišli iz Sirije, Iraka i Afganistana. Prethodno, niska cijena od 3.05 dolara bila je dostupna samo u najsiromašnijim zemljama svijeta.
Liječnici bez granica zadovoljni su odlukom GSK-a, no ne staju te kažu da će sugerirati da GSK poduzme i idući korak. Kompanija bi trebala ‘smanjiti cijenu cjepiva i za mnoge razvijene zemlje koje cjepivo još uvijek ne mogu platiti, rekli su Liječnici bez granica.

Iako se GSK nije odmah složio sa ovim zahtijevom, tvatka je napravila posebnu obvezu u istraživanju cjepiva za ovu bolest.
Direktor cjepiva GlaxoSmithKline-a Moncef Slaoui izrazit će potporu tvrtke na kolaborativnoj konferenciji ovoga tjedna pod nazivom ‘Biopreparedness organization’ (BPO), u slobodnom prijevodu Organizacija za biospremnost.

Organizacija za biospremnost mora napredovati bez odlaganja

Zajednička konferencija odgovor je na eksplozivne epidemije ebole i virusa Zika, koje su znanstvenu i zdravstvenu zajednicu digle na noge. Ukoliko se kreira, grupa će istraživati potencijalne prijetnje temeljem sugestija neovisnih stručnjaka, a sjedište će joj biti u Rockvilleu, GSK.

‘Takav objekt zahtijeva kolektivni pristup s podrškom Vlada i drugih organizacija’, rekao je Glaxo u izjavi.
‘Glaxo se aktivno angažira s vladama, donatorima i ne vladinim organizacijama kako bi osigurao sredstva kako bi se omogućilo da BPO napreduje bez odlaganja’.

Najave dolaze nakon što je GSK od strane časopisa Fortun imenovan kao jedna od ’50 kompanija u 2016. koja mijenja svijet’ za svoju strategiju za ravnotežom društvenog utjecaja i profita. U donošenju odluke časopis je naveo da GSK radi s prvim cjepivom takve vrste protiv malarije Mosquirixom, među drugim programima za cjepiva.

GSK je od prodaje Synflorixa zaradio 496 milijuna dolara.

Pfizer također dizajnira cjepivo protiv upale pluća Prevrnar.

Izvor: Reuters, Fierce Pharma

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.