Teva i Intel razvijaju nosivu tehnologiju za praćenje Huntingtonove bolesti

Teva Pharmaceutical Industries Ltd rekla je da u suradnji s Intel Corp-om razvija nosivu tehnološku platformu za praćenje progresije bolesnika s Huntingtonovom bolesti, fatalnog degenerativnog poremećaja.

Naslijeđeno stanje uzrokuje progresivni slom živčanih stanica u mozgu, što rezultira postupnim padom motoričkih sposobnosti, kognicije i mentalne stabilnosti.

Ne postoji odobren lijek koji bi promijenio tijek Huntingtonove bolesti, iako postoje lijekovi koji pomažu kod simptoma. Pacijenti obično podliježu bolesti u roku od 15 do 25 godina nakon dijagnoze.

Teva će s Intelom implementirati tehnologiju kao dio tekuće srednje faze studije o Huntingtonu, rekla je ova izraelska tvrtka u četvrtak.

Pacijenti će koristiti pametni telefon te će nositi pametni sat opremljen tehnologijom očitanja koji će kontinuirano mjeriti rad i kretanje.

Podaci iz uređaja bežićno će se prenositi na oblak – platformu koju je razvio Intel koji će podatke prevoditi u gotovo stvarnom vremenu, u rezultate za određivanje jakosti motornih simptoma.

Bioelektronika: Novo područje medicine

Linija između farmacije i tehnologije se zamućuje kako se tvrtke udružuju u borbi protiv kroničnih bolesti pomoću uređaja visoke tehnologije koja kombinira biologiju, software i hardware.

Poslovi poput Applea, Samsung Eletronicsa i Alphabeta pokušavaju naći zdravstvene aplikacije za novi val nosivih proizvoda.

Ranije ovog mjeseca Sanofi i Verily, jedinica o znanosti života Googleovog matičnog Alphabeta, najavila je zajednički pothvat kombinirajući uređaje s uslugama za poboljšanje skrbi za dijabetes.

U kolovozu, GlaxoSmithKline i Verily stvorili su novu kompaniju fokusiranu na borbu protiv bolesti ciljajući električne signale u tijelu, u jednom novom području medicine pod nazivom bioelektronika.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.