Kanada odobrila heroin na recept

Kanadska vlada u tišini je odobrila novu regulaciju droga koja će dozvoljavati liječnicima da propisuju farmaceutsko profiliran heroin za liječenje teških ovisnika koji nisu odgovorili na više konvencionalnih pristupa.

To znači da će Crosstown, inovativna klinika u Vancouveru moći proširiti svoj poseban program heroinskog održavanja, u kojem ovisnici dolaze tri puta dnevno i primaju propisane injekcije legalno dobivenog heroina od medicinske sestre – besplatno. Program je jedini takav ove vrste u Kanadi i SAD-u.

Potez Vlade premijera Justina Trudeaua prošlog tjedna još je jedan korak u preokretu politike prethodne vlade koju su vodili konzervativci, a koja poduzima manje drakonske pristupe u borbi protiv ovisnosti i zloupotrebi ilegalnih droga.

Vlada je također odobrila produljenje rada Insiteu, nadziranom mjestu ubrizgavanja u Vancouveru, gdje ovisnici mogu drogu kupljenu na uliama injektirati u kontroliranim uvjetima. Prethodna vlada uzalud je pokušavala godinama zatvoriti ovo mjesto.

Najnovija odluka znači da bilo koji liječnik u Kanadi sada može podnijeti zahtijev, na Health Canada, za pristupom diacetilmorfinu, jer je farmaceutski heroin pod programom specijalnog pristupa. Vlada je rekla da će ova vrsta liječenja biti dostupna samo maloj skupini korisnika ‘u slučajevima kada su tradicionalne opcije isprobane i kada su se dokazale neučinkovitima’ te da je važno osigurati pružateljima zdravstvenih usluga razne alate u borbi protiv krize opioidnih predoziranja.

Scott MacDonald, glavni liječnik na Crosstown klinici, pozdravio je odluku savezne vlade. Klinika koju financira pokrajinska vlada British Columbia otvorila se 2005. kako bi provodila klinička ispitivanja receptnog heroina i od tada radi. Klinika diacetilmorfij osigurava 52 ovisnika u skladu s posebnim izuzećima koje je naložio sud, no očekuje da će se taj broj udvostručiti iduće godine ukoliko se može zadovoljiti nabava. Sudska odluka stigla je nakon konstitucionalnog izazova u naporima 2013. od strane prethodne vlade da se zaustavi distribucija droge.

Colin Carrie, konzervativni član parlamenta i glasnogovornik stranke zdrave politike rekao je da njegova stranka i dalje odlučno protiv upotrebe receptnog heroina kao mogućnosti liječenja ovisnika:

‘Naša politika je da se heroin oduzme iz ruku ovisnika, a ne da im se heroin u ruke stavi’.

MacDonald kaže da su njegovi pacijenti obično dugoročni korisnici – jedan je na heroinu 50 godina – za koje standardni tretmani liječenja, poput metadona i detoksikacije nisu uspjeli nakon opetovanih pokušaja.

‘Naš je cilj dobiti ljude u skrb’, rekao je. Ista klinika tretira i drugu grupu ovisnika o hidromorfonu, snažnom lijeku protiv bolova.

Pristup klinike Crosstown zaradio je veću pažnju u SAD-u kada je MacDonald u lipnju svjedočio ispred Senatskog odbora na Capitoll Hillu.

No, pristup i dalje ostaje kontroverzan.

 

Izvor: Washington Post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.