Cjepivo protiv herpesa zostera GSK-a učinkovito nakon četiri godine

Eksperimentalno cjepivo GlaxoSmithKlinea za prevenciju intenzivno bolnog stanja poznatog kao herpes zoster ostaje 90 % učinkovito kod ljudi preko 70 godina četiri godine nakon što su primili injekciju, prema podacima objavljenim u srijedu.

U kliničkim ispitivanjima, Shingrix GSK-a, pokazao je veću zaštitu za starije primatelje nego što je pokazalo cjepivo njegovog rivala Merck & Co’s-a Zostavax.

Lijek je jedan od najvećih nada novih proizvoda GSK-a. Kompanija planira podnijeti zahtjev prema američkom, europskom i japanskom odobrenju ove godine, a cjepivo bi na tržište moglo stići 2017. godine.

Najnoviji četverogodišnji podaci o Shingrixu, koji su se pojavili u časopisu New England Journal of Medicine, također pokazuju dodatnu značajnu prednost, a ta je održavanje njegove učinkovitosti s vremenom.

‘Ovo je pravi korak naprijed za vakcinologiju za starije pacijente’, rekao je glavni autor studije dr. Anthony Cunningham iz Westmed Instituta za medicinska istraživanja u Australiji.

Učinkovitost Zostavaxa opada s dobi, spuštajući se na samo 18 % kod odraslih iznad 79 godina, za razliku od 70 % za ljude u njihovim 50-im godinama. Istraživanje Kaiser Permanentea pokazalo je da je cjepivo 69 % učinkovito kod pacijenata u dobi od 60 godina i starijima, dok je samo 4.2 % ostalo zaštićeno sedam godina kasnije.

‘Iako je follow up period ograničen na četiri godine, došlo je do malog smanjenja učinkovitosti u godinama nakon cijepljenja’, rekla je dr. Susan Rehm, zamjenica predsjednika Odjela za zarazne bolesti na Cleveland Clinic, koja nije bila uključena u studiju.

GSK ranije je izvijestio 90 % zaštite sa Shingrixom kod primatelja u dobi iznad 69 godina.

Također dobro je radio i među ljudima u 70-im godinama kao i na ljudima u njihovim 80-im i 90-im godinama, a ta učinkovitost ‘je održavana za vrijeme trajanja studije’, rekla je dr. Kathleen Neuzil, sa sveučilišta Maryland School of Medicine i dr. Marie Griffin sa Vanderbilt University Medical Center u uvodniku časopisa.

Također, cjepivo štiti i od preostalih bolova uzrokovanih herpes zosterom u 89 % slučajeva.

Rizik od herepsa zostera, koji je uzrokovan reaktivacijom virusa vodenih kozica, povećava se s godinama. Postoji oko milijun slučajeva herpesa zostera u SAD-u svake godine, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Analitičari prognoziraju da će svjetska prodaja Shingrixa doseći 1.2 milijarde američkih dolara u 2021. Cjepivo sadrži komponentu američke biotehnološke tvrtke Agenus Inc, koja ima pravo na tantijeme na buduće prodaje, no nema živi virus.

Cjepivo GSK-a primijenjuje se u dvije doze dane u dva mjeseca, dok se Merckovo cjepivo daje u jednoj injekciji.

Gotovo 80 % onih koji su primili Shingrix imali su reakciju na cjepivo, poput boli u ruci, uključujući 12 % koji su imali reakciju dovoljno ozbiljnu da ih spriječi u normalnim aktivnostima. U usporedbi s 30 % i 2 % onih koji su primili placebo.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.