Bayer pred akvizicijom Monsanta

Kemijska i grupacija za zdravstvenu njegu Bayer AG (BAYGn.DE) spremna je objaviti akviziciju američke kompanije Monsanto Co (MON.N) za više od 66 milijardi američkih dolara.

Prihvaćanjem ponude Bayera, najveća službena akvizicija u gotovini, Monsanto je spreman njemačkoj kompaniji pružiti injekciju u lovu na prvo mjesto u brzom konsolidiranju industrija poljoprivrednih pomagala, kombiniranjem posla o znanosti o usjevima sa snagom Monsanta koje posjeduje u sjemenju.

Također, ovo će spajanje postaviti uvjete za posao koji će se pomno proučavati od strane regulatora koji će štititi eventualnu ne fer poslovnu praksu kojom se ograničava konkurencija ili kontroliraju cijene.

Proboj u pregovorima, koji se vode više od četiri mjeseca, došli su nakon što je Bayer podebljao svoju ponudu prema Monsantu na 127. 50 dolara po dionici u gotovini prošlog tjedna.

Nakon što Odbor Monsanta sa sjedištem u Missouriju, St. Louis odobri sporazum, Bayerov Nadzorni odbor iz Leverkusena sastat će se u srijedu na autorizaciji transakcije s najavom koja se očekuje prije nego što se otvore burze u New Yorku u srijedu, navode izvori Reutersa.

Još uvijek je moguće da odbor ili tvrtka odluči odustati od posla u zadnji tren. Izvori su tražili da ostanu anonimni, jer su rasprave povjerljive. Bayer i Monsanto odbili su bilo što komentirati.

Bayer je prošli tjedan razgovarao s Monsantom oko svoje ponude od 127.50 američkih dolara po dionici, u odnosu na 125 američkih dolara koliko je Bayer ranije nudio Monsantu, a čime Bayer Monsanto, u konačnici, procjenjuje na više od 65 milijardi američkih dolara, uključujući dug.

Izvori navode da je nadolijevanje cijene osiguralo Bayeru pristup do povlaštenijih informacija u poslovanju Monsanta te tako utrlo put za detaljnije pregovore.

Obzirom na najnovija ažuriranja Monsanta, pristup upućuje da konačni zaključak može biti vrlo blizu, te se sumnja da će Bayer naporno raditi kako bi pokušao doći do finalnog zaključka što prije’, rekao je analitičar Jeffrey Wolford.

Bayer pokušava kombinirati svoj posao žitnim kemikalijama, inače drugi najveći posao žitnim kemikalijama na svijetu nakon Syngenta AG, sa Monsantovom vodećom industrijom za sjeme u posljednjoj seriji velikih konsolidacijskih poteza u agrokemijskom sektoru.

Syngenta se lani borila sa neželjenim udvaračem Monsantom, samo kako bi kasnije pristalana preuzimanje od strane ChemChina.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.