Biciklisti i pješaci opet zauzimaju središte Zagreba

Zagrebački Sindikat biciklista poziva građane, bicikliste i pješake, u nedjelju 18. rujna na poslijepodnevno druženje u središte grada u Masarykovu ulicu koju će zatvoriti za promet te najavljuju još jednu nacionalnu kampanju poticanja vožnje bicikla na posao.

Događaj je organiziran u sklopu Europskog tjedna mobilnosti koji počinje 16. rujna, a završava 22. rujna – na Dan bez automobila.

Građane će u Masarykovoj dočekati zanimljiv program poput turnira u bridžu, iscrtavanja biciklistike trake, šaha, badmintona, hulahopa, dječjih kreativnih i sportskih radionica, akustični glazbeni program i DJ te sve ono što građani osmisle ili naprave.

Zašto opet zatvaraju Masarykovu?

‘Možete li zamisliti Masarykovu bez automobila, s prostorom dodijeljenom biciklistima i pješacima? Umjesto asfalta i ispušnih plinova mogli bismo imati javni prostor s urbanom opremom koju mogu besplatno koristiti svi građani i posjetitelji grada. Vjerujemo da prostor oslobođen automobila ne mora nužno biti pretvoren u terasu kafića – on može biti neka vrsta zajedničkog dvorišta’.

Masarykova ulica dijelom je na trasi neostvarene biciklističke magistrale od 6.7 kilometara koja bi povezivala zapad i istok grada, a koja je još uvijek predmet razgovora iako je još 2012. gradonačelnik Milan Bandić obećao njezinu gradnju.

 

Biciklistička magistrala, photo: Sindikat biciklista
Biciklistička magistrala

 

Do sada, u Sindikatu dobili su tek neformalno objašnjenje da se magistrala neće graditi zbog problema micanja parkinga za automobile koji su uz kolnik i oduzimanja jedne kolničke trake automobilima na Prilazu Gjure Deželića.

No, proširenjem pješačko-biciklističke zone, značajno bi se podigla kvaliteta života građana, smanjilo bi se zagađenje, buka i prostor namijenjen isključivo protoku ili parkiranju automobila, kojih je u središtu grada i dalje previše….

Program u Masarykovoj trajat će od 15 do 20 sati , a pozvani su svi.

No, to nije sve!

U ponedjeljak, 19. rujna započinje druga nacionalna kampanja ‘Biciklom na posao’ kojoj je cilj potaknuti građane da koriste bicikl kao prijevozno sredstvo na putu do posla.

U kampanji se sudjeluje registracijom na www.biciklomnaposao.hr i upisivanjem odvezenih kilometara, a mogu sudjelovati građani iz svih gradova, županija i općina u Hrvatskoj, sve do 30. rujna kada kampanja završava. Oni koji su odvezli najviše kilometara, oni koji su prvi puta sjeli na bicikl do posla i one tvrtke i kompanije koje imaju najviše biciklista u svojim redovima osvojit će zanimljive nagrade i ponijeti titulu ‘prijatelja bicikliranja’.

 

Izvor: Sindikat biciklista

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.