New York omogućuje pobačaje iza 24 tjedna trudnoće

New York će omogućiti pobačaj u kasnoj fazi za trudnice čija trudnoća ugrožava njihovo zdravlje, potezom koji dovodi državu do saveznog sklada te završava desetljeće zbrke s kojima se suočavaju pacijentice i pružatelji usluge, ovako su najavili odluku državni dužnosnici.

U velikom iskoraku, glavni državni odvjetnik, demokrat Eric T. Schneiderman javno je, u četvrtak, dao legalno mišljenje u kojem je pojasnio da Njujorčani imaju sve moguće protekcije, prema ženama u SAD-u, pozivajući se na nedavnu odluku Vrhovnog suda u slučaju Roe v. Vade i drugim slučajevima prema kojem žene ne podliježu restriktivnijem zakonu o pobačaju države New York.

‘Današnje legalno mišljenje eliminira bilo kakve nejasnoće o dosljednosti našeg državnog zakona s ovim saveznim ustavnim pravima i, kao rezultat, uklanja prepreku nekim Njujorčankama koja se može pojaviti prilikom njihovih vlastitih odluka oko reproduktivnog zdravlja’, rekao je Schneiderman u priopćenju.

Država će službeno dopustiti kasne pobačaje ukoliko je zdravlje žene u riziku ili fetus nije u stanju razviti se.

Iako Schneiderman govori o ograničenosti prava na kasni pobačaj, u slučajevima Roe v. Wade i Doe v. Bolton na Vrhovnom sudu, ‘zdrave’ iznimke za pobačaj definirane su veoma široko na način da one u osnovi dopuštaju bilo kakav pobačaj.

Postojeći njujorški zakon kaže da je abortus zločin osim ako se obavlja ‘u razumnom uvjerenju da je kao takav neophodan kako bi očuvao život trudnica’, ili u prvih 24 tjedana trudnoće. Nakon tog tjedna abortus je kriminaliziran.

‘Zakon New Yorka ne može kriminalizirati ono što savezni Ustav štiti i na taj način Kazneni zakon treba tumačiti u skladu s Ustavom’, navodi se u mišljenju.

Novo mišljenje također osigurava reproduktivnim pružateljima usluge koji rade u New Yorku, poput Planned Parenthooda, da ‘mogu osigurati ustavom zaštićene reproduktivne zdravstvene usluge ženama bez straha da sudjeluju u kaznenom djelu’.

U obrazloženju se navodi da se ne mijenja kazneni zakon države nego pojašnjava tumačenje saveznog zakona kao i to da zakon poništava državno pravilo.

New York, koji je bio prva država koja je legalizirala pristup pobačaju, posljednji je put mijenjala svoje zakone o postupku 1970., tri godine prije odluke Roe v. Wade.

Građanska prava i zagovornici reproduktivne zdravstvene skrbi pozdravili su odluku Schneidermana.

‘Njujorški zakon o pobačaju, jednom ispred svog vremena, predugo je bio jako star što je uzrokovalo zbunjenost za pružatelje usluga ostavljajući žene bez u cjelini njihovih Ustavom zaštićenih prava na pristup pobačaju, rekla je Andrea Miller, predsjednica Nacionalnog instituta za reproduktivno zdravlje.

‘Novo obrazloženje od strane državnog odvjetnika je kritična potvrda da žene imaju pravo na odgovarajuću medicinsku skrb i reproduktivni izbor u državi New York’, rekla je Donna Lieberman, izvršna direktorica Građanske slobodne unije New Yorka.

Stope pobačaja izuzetno su visoke u državi u 2012. s 101.674 obavljenih induciranih abortusa – što čini najvišu stopu pobačaja u američkoj naciji, prema Centru za kontrolu bolesti.

Statistike u New York Cityju su i gore. Oko 40 % trudnoća završava pobačajem. Među Aframerikancima taj se broj penje na 60 %.

 

Izvor: Reuters, Ny Times, LifeNews

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.