Italija strogo ograničila upotrebu kontroverznog herbicida glifosat

Nevladine organizacije u Europi entuzijastično su pozdravile odluku talijanskog ministarstva zdravlja prošli petak da implementira brojne restrikcije na upotrebu vjerojatno kancerogenog glifosata, jednog od najprisutnijih svjetskih pesticida.

Talijanske restrikcije odnose se na upotrebu glifosata u frekventnim područjima od strane javnosti ili ‘ranjivim skupinama’ uključujući starije ljude i djecu. Popis zabranjenih područja uključuje parkove, vrtove, dvorišta, rubove cesta i željezničkih pruga, urbane sredine, sportska igrališta i rekreacijska područja, igrališta za djecu i zelene površine unutar školskih zgrada kao i okolna područja zdravstvenih ustanova.

Osim toga, zabranjena je i upotreba glifosata prije žetve – u procesu poznatom kao sušenje.

Isušivanje usjeva sprejanjem glifosatom je primarni izvor onečišćenja preostalih pesticida na razini potrošača. Konačno, nepoljoprivredna upotreba glifosata zabranjena je na zemlji koja ima više od 80% ili više pijeska – mjera osmišljena kako bi se zaštitile podzemne vode od onečišćenja.

Ovaj paket ograničenja značajan je jer označava jednu od najvećih zabrana kako u potrošačkom tako i poljoprivrednom korištenju kontroverzne kemikalije glifosat.

Ograničenja su bila inspirirana novom Provedbenom uredbom 2016/1313 koju je izdala Europska komisija 1. kolovoza, koja posebno zahtijeva da države članice potiču razvoj i uvođenje integriranog upravljanja i pristupa pesticidima kao i alternativne tehnike kako bi se smanjila ovisnost o pesticidima.

PAN Europa pozdravlja ovu odluku talijanskog ministarstva zdravlja i potiče druge vlade diljem Europe da usvoje slične mjere.

PAN Europa funkcionira na način da eliminira ovisnost o kemijskim pesticidima te podržava održive metode kontrole štetočina. PAN Europa zalaže se za dovođenje bitnih smanjenja upotrebe pesticida diljem Europe. Redukcija pesticida (uključujući biocide) je preduvjet za poboljšanje zdravlja javnosti i radnika, zaštite okoliša i njegove stroge implementacije u skladu s načelom predostrožnosti.

 

Izvor: PAN Europe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.