Gradske vode imaju posebno visoke koncentracije ostataka lijekova i droga

Od pilula za kontracepciju do metamfetamina, ako je otišlo u kanalizaciju onda je vjerojatno da će završiti u rijekama ili morima. Znanstvenici dugo znaju da mnogi farmaceutski proizvodi završavaju u okolišu kao rezultat odlaganje lijekova ili izlučevina.

Sada, nova studija pokazuje da ljudi toliko ‘šalju’ ilegalne droge u kanalizaciju da odvodi oko američkog grada Baltimorea obiluju ovim kemikalijama.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Environmental Science and Technology, istraživači s Cary Institute of Ecosystem Studies mjerili su sadržaj ilegalnih droga u vodama oko Baltimorea i otkrili značajne količine droga, uključujući metamfetamin i speed.

‘Potoci i odvodi unutar gradskih urbanih sredina imaju posebno visoke razine naslaga droga’, izvijestila je Jen Christensen za CNN.

”Imamo svaki razlog za sumnju da je puštanje stimulansa u vodene sredine u porastu u cijelom svijetu, no malo se zna o ekološkim posljedicama ovog zagađenja’, rekla je Emma Rosi-Marshall, slatkovodna ekologinja s Cary Instituta Ianu Johnstonu za Independent.

Dok su prethodne studije pokazale kako lako legalni farmaceutici mogu ući u urbani ekosustav putem kanalizacijskih sustava, znanstvenici tek počinju pogledavati kako ilegalne droge mogu utjecati na prirodni svijet.

Za ovu posljednju studiju, istraživači su postavili umjetni sustav koji sadrži istu razinu droga pronađenu u divljini.

Sustavu su dodali lokalne organizme, poput bakterija, mahovine i kukaca kako bi vidjeli kako na njih može utjecati prisustvo kemikalija u njihovim staništima, izvještava Christensen.

U samo tjedan dana izloženosti, kemikalije su značajno izmijenile njihov testni okoliš. Potisnuo se rast mahovine, razvile su se različite bakterije, a insekti su se izlegli i rasli ranije nego bi to činili bez supstanci.

Ovi rezultati zabrinjavajući su ne samo za bazene Baltimorea, nego jer se vrlo vjerojatno ovo događa u gradovima u cijelom svijetu. Dok ne znači da vam voda iz slavine daje dozu amfetamina, otkrića sugeriraju da ono što unesemo u naš organizam ne prestaje s nama.

‘Diljem svijeta, tretirane i netretirane otpadne vode koje ulaze u površinske vode sadrže farmaceutske lijekove i ilegalne droge koji potječu od ljudske konzumacije i izlučevina, proizvodnih procesa ili nepravilnog odlaganja’, rekla je Sylvia Lee, znanstvenica na United States Environmental Protection Agency.

I dok je više istraživanja potrebno napraviti kako bi se razumio potpuni učinak ovih kemikalija na prirodni svijet, trenutnasituacija ukazuje da je došlo vrijeme da naši gradovi preispitaju kako se rješavaju otpadne vode kako ne bismo nastavili kontaminirati svijet oko nas.

 

Izvor: Smithsonian

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.