Velika Britanija: Pretili pacijenti odbijat će se od rutinskih operacija

Pretili ljudi rutinski će se odbijati od elektivnih operacija diljem područja koje zahvaća NHS, upozorili su šefovi ovog zdravstvenog servisa. Odluka NHS-a da se ograniči pretilim pacijentima pristup izbornim operacijama sve dok ne izgube na težini usporediva je rasnoj ili vjerskoj diskriminaciji, rekao je jedan kirurg.

Šefovi bolnice u North Yorkshireu u Velikoj Britaniji rekli su da će se pacijentima s indeksom tjelesne mase (BMI) 30 ili više – kao i pušačima – zabraniti većinu operacija do godine dana u sve očajnijim mjerama Britanske nacionalne zdravstvene službe (NHS) da pokrpa financijske crne rupe.

Ograničenja će se odnositi na standardne operacije kuka i operacije koljena.

Racionalizacija postaje norma, umjesto iznimka

Mjera, koju je Royal College of Surgeons opisao kao ‘najozbiljniju koju je moderni NHS vidio’ dovela je do upozorenja da će i drugi zdravstveni servisi uskoro biti prisiljeni prilagoditi se te da će racionalizacija će postati norma ukoliko se trenutna kriza financijskih sredstava nastavi.
To je potvrdio Chris Hopson, šef usluga NHS-a, koja predstavlja akutnu skrb, ambulantnu i društvenu uslugu rekao je: ‘Mislim da ćemo u budućnosti vidjeti sve više i više ovakvih odluka’.

‘To je jedini način na koji pružatelji usluga mogu uravnotežiti svoje knjige, i na neki način, morate zapljeskati njihovom poštenju. Vidite i sami zašto to rade – usluga puca po šavovima’, rekao je Hopson.

Ova najava posljednja je u nizu poraza za pacijente koji se suočavaju sa štrajkovima mladih liječnika koji prijete da će paralizirati zdravstveni servis kako zima dolazi.

Odluka Vale of York Clinical Commissioning Group (CCG) dolazi u trenutku povećanja limita diljem NHS-a na operacije mrene kao i kuka i koljena.

U sklopu posljednje mjere, ljudi koji imaju BMI 30 ili više bit će odbijeni od rutinskih operacija za ne-po život opasnih stanja na godinu dana, iako uputnicu mogu osigurati ranije ako su skinuli 10 posto svoje težine.

BMI označava težinu u kilogramima podijeljenu s visinom u metrima kvadratnim, a 30 označava točku u kojoj je čovjek svrstan kao pretio, što bi se po sadašnjim procjenama i trendovima, više od polovine populacije moglo kvalificirati kao takvi do 2050.

Osim toga, pušači koji odbijaju prestati pušiti planirane će operacije morati odgoditi na šest mjeseci, no moći će se uključiti na kirurške liste čekanja prije, dokazujući da su prestali pušiti prije najmanje osam tjedana.

Zabrana se neće primijenjivati na pacijente s karcinomom ili one s nekim medicinskim stanjima koja mogu biti po život opasna ili ako se pokažu kao ona pod iznimnim okolnostima.

Clare Marx, predsjednica Royal College of Surgeons osudila je odluku da se pretilim pacijentima i pušačima zabrane rutinske operacije:

‘Ova politika Vale of York je među najtežima koju je moderni NHS ikad vidio. Ostaviti pacijenta da čeka u bolovima za tretman dulje nego je klinički potrebno ne može se prihvatiti.’

‘U ovom slučaju vidimo da brutalno sniženje usluga postaje norma, umjesto da budu iznimke’.

 

Izvor: The Guardian, Telegraph

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.