Ekcem i peludna groznica povezani s ranom upotrebom antibiotika

Bebe kojima se daju antibiotici u prve dvije godine života imaju veću vjerojatnost da razviju alergije kao odrasli, navodi se u opsežnoj analizi posljednjih kliničkih studija koja uključuju gotovo 400. 000 ljudi.

Rezultati istraživanja, koji će biti predstavljeni u utorak na godišnjem European Respiratory Society u Londonu, ukazuju na jasnu povezanost antibiotika s rizikom od ekcema ili peludne groznice kasnije u životu.

Neka prethodna istraživanja sugerirala su vezu između rane upotrebe antibiotika i alergija, no rezultati su bili nedosljedni.

Voditelj istraživanja Fariba Ahmadizar sa Sveučilišta Utrecht, rekao je da antibiotici najvjerojatnije remete imunološki sustav tako da utječu na mikrobiom crijeva, što može negativno utjecati na imunološki odgovor.

Znanstvenici su dugo sastavljali slagalicu između ogromnih stopa alergija u razvijenim zemljama, a mnogi su već nagađali da mijenjanje izloženosti bakterijama u djetinjstvu može biti krivac, iako precizan mehanizam za to ostaje nejasan.

Posljednje istraživanje uključuje pretraživanje 22 studije napravljene između 1966. i 2015. Nakon sakupljenih rezultata, Ahmadizar i kolege otkrili su povećan rizik od ekcema zbog rane upotrebe antibiotika od 15 do 41 posto, dok je rizik od peludne groznice povećan za od 14 do 56 posto.

Povezanost s alergijama bila je snažnija ako su bolesnici primili više od jedne ture antibiotika rano u životu.

Adam Finn, profesor pedijatrije na Sveučilištu Bristol, koji niije bio uključen u istraživanje, rekao je da otkrića dodaju težinu postojećim dokazima o dugoročnim minusima antibiotske upotrebe. Liječnici su već zabrinuti zbog pojave otpornosti na antibiotike zbog prekomjernog korištenja istih.

Ipak, Finn i drugi stručnjaci kažu da bi liječnici trebali uspostaviti ravnotežu između rizika i prednosti, obzirom da antibiotici i dalje ostaju esencijalno oružje u borbi protiv bakterijskih infekcija, čime se spašavaju milijuni života.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.